Este Mohamed ElBaradei omul care poate schimba faţa Egiptului?

Autor: Gabriel Razi 31.01.2011

Laureatul Premiului Nobel Mohamed ElBaradei este privit de egipteni drept soluţia care poate pune capăt regimului autoritar al lui Hosni Mubarak, care durează de aproape 30 de ani. El este una dintre cele mai marcante figuri egiptene pe scena internaţională, conducând timp de 12 ani Agenţia pentru Energie Atomică.



Opoziţia egipteană s-a coalizat în spatele liderului moderat Mohamed ElBaradei după ce şi Frăţia Musulmană, cel mai important grup al acesteia, şi-a declarat susţinerea pentru fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), scrie presa internaţională.

Ayman Nour, fost candidat pentru alegerile prezidenţiale în Egipt în 2005, a spus că grupările de opoziţie au format un comitet cu ajutorul căruia îşi vor exprima cererile faţă de regimul Mubarak. Din acest organism fac parte atât membrii facţiunii fundamentalist-islamice Frăţia Musulmană, cât şi ElBaradei şi Nour.

"Dacă egiptenii vor vrea ca eu să fiu liantul între sistemul autoritar şi democraţie, nu îi voi dezamăgi", a declarat ElBaradei pentru CNN.

Cunoscut pe scena internaţională

ElBaradei este o figură cunoscută pe scena publică internaţională după ce timp de 12 ani, între 1997 şi 2009, a condus AIEA.

În timpul mandatului său la AIEA, ElBaradei a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 2005 pentru eforturile privind neproliferarea armelor nucleare şi utilizarea paşnică a energiei atomice. Doctor în drept internaţional al Universităţii din New York, ElBaradei s-a dovedit intransigent atunci când a fost delegat să investigheze existenţa armelor de distrugere în masă în 2003, în urma invaziei americane din Irak.

Printre realizările lui ElBaradei la conducerea AIEA se numără şi deconspirarea programului nuclear iranian.

După ce a părăsit organismul de control al activităţilor nucleare ce funcţionează în cadrul ONU, ElBaradei s-a întors la începutul anului trecut în Egipt unde a primit aprecieri pozitive din partea populaţiei, fiind cotat ca unul dintre potenţialii candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din acest an.

ElBaradei a dat dovadă în luna iunie a anului trecut că are "capacitatea" de a mobiliza populaţia, după ce a reuşit să organizeze o demonstraţie pentru adoptarea de amendamente la constituţia egipteană care să permită înlăturarea democratică a preşedintelui Mubarak, la care au participat 3.500 de egipteni.

Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, spune că ElBaradei este unul din "vârfurile" societăţii egiptene şi că expunerea pe care a obţinut-o în perioada în care a condus destinele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică îi conferă legitimitate pe scena internaţională.

"Mohamed ElBaradei este o soluţie temporară pentru Egipt, nu au un alt vârf care să se impună. Relaţiile pe care şi le-a făcut în Occident îl vor ajuta, îi dau deschidere internaţională, însă fundamentaliştii s-ar putea să nu îl agreeze", spune Silviu Neguţ.

Le cere americanilor să nu îl susţină pe Mubarak

Mohamed ElBaradei a spus la BBC că speră să lucreze alături de armată pentru a restabili ordinea şi pentru a pune bazele viitorului politic al Egiptului. ElBaradei a declarat pentru BBC că "primul pas va fi plecarea lui Mubarak, iar al doilea va fi reprezentat de crearea unui guvern de salvare naţională în tandem cu armata, care trebuie să se asigure de menţinerea securităţii".

ElBaradei a ţinut, de asemenea, să reamintească americanilor că "îşi pierd credibilitatea" cu fiecare zi atâta timp cât nu condamnă regimul Mubarak. "Ar fi mai bine ca preşedintele Obama să nu fie ultimul care îi spune lui Mubarak că este timpul să plece", a declarat ElBaradei pentru CNN.

Profesorul Silviu Neguţ spune că americanii îl agreează pe ElBaradei cu toate că în Irak el a fost cel care a semnat raportul prin care se evidenţia că pe teritoriul Irakului nu au existat arme de distrugere în masă.

"Nu este omul americanilor, nu le-a făcut jocurile în Irak. Americanii îl vor pentru că are personalitate şi pentru că este pro-occidental", crede Silviu Neguţ.

Cine este Mohamed ElBaradei

S-a născut la Cairo în 1942.
Este licenţiat în Drept la Facultatea din Cairo, pe care a absolvit-o în 1962.
Obţine titlul de doctor în drept internaţional la New York School of Law în 1974.
Îşi începe cariera diplomatică în 1964 la misiunile Egiptului la ONU.
Îndeplineşte rolul de consilier al ministrului de externe egiptean în perioada 1974-1978.
În 1984 ajunge la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), unde ocupă mai multe posturi.
În 1997 devine director al AIEA, post pe care îl părăseşte în 2009.
După ce a părăsit AIEA s-a implicat în viaţa politică a Egiptului, criticând regimul Mubarak.

Mubarak, de la pilot la dictator

Muhammad Hosni Mubarak s-a născut la 4 mai 1928.
În anii 50 - 70 a fost pilot al forţelor aeriene din Egipt şi a ocupat diverse funcţii în armata egipteană.
În 1975 a fost numit vicepreşedinte de către predecesorul său Anwar Sadat.
În 1978 a devenit vicepreşedintele Partidului Naţional Democratic, care era atunci la putere.
A condus Egiptul după asasinarea lui Sadat din 14 octombrie 1981.
A caştigat preşedinţia după alegerile din 1987, 1993 şi 1999.
În 1990 s-a opus invadării Kuwaitului de către Irak, iar în 1991 a trimis trupe care să lupte împotriva irakienilor în Războiul din Golf.
În 2005 a anunţat planurile referitoare la primele alegeri prezidenţiale la care vor putea participa mai mulţi candidaţi.
Tot în 2005 câştigă cel de-al cincilea mandat, dar Mubarak este acuzat de fraudă electorală.
De atunci, regimul său a fost dominat de presiuni pentru a lansa reforme politice şi de relaţia cu SUA, principala sursă de ajutor militar.
Şi-a atras de multe ori critici din partea liderilor americani pentru lipsa de democraţie din ţara sa, dar a jucat un rol important de aliat al SUA în regiune.
A supravieţuit după şase încercări de asasinat, conform BBC.