Egipt şi proteste sunt cuvinte interzise în China

Autor: Livadariu Andreea 31.01.2011

Autorităţile chineze au decis blocarea discuţiilor de pe internet privind situaţia din Egipt şi cenzurarea ştirilor despre revolte, oficialii temându-se ca protestele din ţara nord-africană să nu genereze pretenţii pentru reformă şi în China, scrie AFP.

Motoarele de căutare de pe bloguri nu găsesc în China niciun rezultat pentru cuvintele cheie privind protestele, secţiunea destinată comentariilor de pe majoritatea portalurilor de ştiri din China fiind şi ea blocată de aparatul de cenzură al statului.

De asemenea, principalele publicaţii cotidiene nu au dezvăluit fotografii din Egipt, iar jurnalele de ştiri nu au difuzat imagini cu protestele de stradă, însă au prezentat întâlnirile dintre Mubarak şi înalţi oficiali.

"Presupun că guvernul a impus drept regulă ca mediul online să folosească numai preluări de pe Xinhua, agenţia de stat de ştiri. Este procedura standard", a spus Jeremy Goldkorn, editor al site-ului danwei.org, de asemenea supus cenzurii. "În acest fel, ei pot creiona situaţia cum vor, o pot prezenta ca pe ceva negativ ori ca pe un produs al Occidentului", a mai spus Goldkorn.

China îşi menţine în acest mod controlul asupra mass-media tradiţională şi online, blocând fiecare informaţie care ar putea constitui o provocare la adresa legitimităţii Partidului Comunist. În ultimii ani, liderii chinezi au avut parte de nemulţumiri din partea populaţiei cu privire la chestiuni sensibile, cum ar fi abuzuri din partea oficialilor din guvern, poluarea masivă a mediului şi noul val de inflaţie.

Nu mai departe de 2008 şi 2009, China a reprimat violent revoltele etnice din Tibet şi din regiunea autonomă Xinjiang. Totodată, ştirile despre scriitorul disident Liu Xiaobo care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2010 au prezentat doar contestarea de către guvernul chinez a deciziei luate de comitetul Premiului Nobel

Nenumăratele bloguri din China, care constituie principala formă de exprimare publică, nu au putut oferi nicio ştire legată de Egipt. Sina.com, principalul portal de ştiri cu peste 50 de milioane de utilizatori, nu a găsit niciun rezultat privind revoltele din ţara nord-africană la căutarea cuvintelor cheie. Sina.com nu este un caz izolat, căutările de pe principalele portaluri de ştiri returnând o eroare prin care se atenţiona că subiectul este interzis din cauza unor "legi relevante".