După patru ani, acţionarii au decis ca A&D Pharma să iasă de pe bursa din Londra

Autor: Ioana David 31.01.2011

Acţionarii A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, au aprobat delistarea companiei de pe Bursa din Londra, după patru ani în care managementul a sperat că va face "o piaţă activă a titlurilor" şi va avea acces la mai mulţi investitori, însă obiectivul nu a fost atins.

Criza a stricat planurile iniţiale, preţul acţiunilor a scăzut spre dezamăgirea investitorilor, iar povestea singurei listări în străinătate a unei companii locale din ultimii zece ani se încheie aici.

Consiliul director a hotărât că nu mai merită făcut efortul de asigurare a cerinţelor de transparenţă specifice unei companii listate.

"Compania va solicita autorităţii din Marea Britanie să anuleze tranzacţionarea GDR-urilor (global depositary receipts - certificate globale de depozit, adică titluri care reprezintă mai multe acţiuni ale companiei - n.r.) pe piaţa principală a Bursei din Londra", se arată în anunţul publicat aseară de instituţie.

Votul acţionarilor a fost posibil după ce o instanţă din Olanda, unde grupul este înregistrat, a respins o cerere a unor minoritari care se opuneau delistării.

Ultima zi în care acţiunile A&D Pharma se mai tranzacţionează va fi 28 februarie 2011, potrivit unui calendar trimis Bursei.

Listarea a adus în buzunarele acţionarilor peste 130 mil. euro

Oferta publică iniţială din toamna anului 2006 în urma căreia acţionarii au strâns peste 130 mil. euro a fost considerată un succes în acel an, iar A&D Pharma a devenit singurul business românesc listat la Londra. De procesul de listare s-a ocupat ING, prin sucursala de la Londra.

Înainte de listare, fondatorii companiei - oamenii de afaceri Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert şi Michel Eid - s-au retras din conducerea de zi cu zi a afacerii, iar managementul a revenit unei echipe conduse de Dragoş Dinu.

Conform cerinţelor de transparenţă specifice cotării pe o bursă, pe parcursul listării compania a fost nevoită să facă publice informaţii legate de nivelul salariilor managerilor şi companiile la care fondatorii mai au acţiuni. De asemenea, au fost făcute publice şi date despre faptul că fosta echipă de conducere a primit un pachet de 7% din acţiunile grupului. În 2008, A&D Pharma se gândea la listarea pe o nouă Bursă, proiect la care se renunţă, iar un an mai târziu este numită o nouă echipă de management, cu Robert Popescu în poziţia de CEO. Acel moment marchează şi revenirea acţionarilor în administrarea afacerii. În tot acest interval, fondatorii au preferat să păstreze un profil discret, primele fotografii cu aceştia apărând de-abia în raportul financiar aferent anului 2009.

Odată cu delistarea, A&D Pharma este interesată de răscumpărarea unor titluri pentru care oferă 4,5 euro. La momentul listării, un GDR (care are în spate 6 acţiuni ale companiei) era evaluat la 12 euro, iar întreaga companie la 400 mil. euro.

Care au fost motivele delistării

Iniţial, compania a decis să meargă la Londra pentru a "crea o piaţă activă a titlurilor şi pentru a avea acces la cât mai mulţi investitori", potrivit informaţiilor din anunţul publicat în decembrie pe Bursa din Londra.

"Ţinând cont de lichiditatea scăzută a companiei, consiliul director a decis că grupul nu şi-a atins obiectivele. Conducerea executivă trebuie să cheltuiască timp şi energie pentru a asigura cerinţele listării. Prin delistare, compania va putea să utilizeze timpul echipei de management şi resursele financiare pentru a creşte businessul", se arăta în acel anunţ. Prin listarea la Londra, A&D Pharma, care operează farmaciile Sensiblu, distribuitorul Mediplus, reţeaua de clinici Anima şi o divizie de sales & marketing, a devenit cea mai vizibilă firmă de medicamente din România.

În cei patru ani în care a fost listată, managementul companiei a vorbit despre lichiditatea scăzută ca fiind principala problemă cu care se confruntă. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, în primele nouă luni ale anului trecut, grupul a rulat afaceri de 482,2 mil. euro. Pe lângă România, grupul are în prezent activitate regională după ce a cumpărat filialele Ozone din regiune şi distribuitorul Arishop din Bulgaria pentru care a plătit 19,1 mil. euro.