Financial Times scrie pentru prima dată despre BVB. Motivul: Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 01.02.2011

Publicaţia britanică Financial Times a publicat marţi primul interviu luat unui oficial al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care Valentin Ionescu, directorul general al operatorului bursier local, vorbeşte despre cât de importantă este pentru România listarea Fondului Proprietatea şi despre strategia de dezvoltare a BVB în anii următori.

"Bucureştiul încearcă să recâştige încrederea pieţelor" este titlul interviului cu Valentin Ionescu, directorul general al BVB, semnat de corespondentul de la Viena al Financial Times, Chris Bryant. Jurnalistul a mai scris anterior despre Fondul Proprietatea descriindu-l drept "o injecţie de adrenalină" pentru piaţa românească de capital, iar acum vorbeşte despre speranţele BVB ca listarea Fondului să recâştige interesul investitorilor străini.

Publicarea interviului în pestigioasa publicaţie britanică este o premieră pentru Bursa de la Bucureşti a cărei vizibilitate în presa internaţională, şi indirect, în ochii investitorilor străini, este scăzută. Despre Bursa de Valori Bucureşti, Financial Times a mai scris în toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a dus la închiderea temporară a burselor de la Bucureşti, din Rusia şi Ucraina pe 8 octombrie 2008. Cel mai adesea jurnaliştii străini descriu piaţa românească de capital drept o piaţă de frontieră, cu o lichiditate redusă şi cu circa zece ani în urma altor pieţe din fostul bloc comunist, precum Polonia.

Despre lichiditatea scăzută şi necesitatea de a atrage investitorii străini, care reprezintă doar 40% din total, vorbeşte şi directorul general al BVB în interviul acordat Financial Times. "Un număr mare de fonduri străine pun întrebări despre FP şi dau mult mai multă atenţie Bursei de Valori Bucureşti decât înainte. Comparativ cu anul anterior, vor fi mulţi bani în piaţă. Şi acesta este numai primul pas pentru acest an, avem planuri mari." Ionescu a preluat conducerea executivă a Bursei ţn toamna anului trecut după ce timp de 15 ani a fost broker pe piaţa de la Bucureşti, în Cehia şi în Austria

Primele listări la BVB ale unor companii private ar putea avea loc la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie, a apreciat Valentin Ionescu. Bursa de la Bucureşti aşteaptă însă ca promisiunile Guvernului să se concretizeze: listarea producătorului Romgaz până la finele acestui an, oferta secundară de acţiuni la Petrom, precum şi listarea unor pachete de acţiuni pe care statul român le deţine la Transelectrica şi Transgaz.