Notarii: Apartament de trei camere în Unirii, 50.000 euro

Autor: Gabriel Razi 02.02.2011

Un apartament de trei camere în Piaţa Unirii din Bucureşti este evaluat la 50.000 de euro conform ultimei grile a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), valabilă pentru anul 2011, adică la jumătate faţă de 2010 şi circa o cincime faţă de 2008.

Scăderea bruscă a preţurilor este contestată de agenţiile imobiliare, care afirmă că în realitate preţurile la care se tranzacţionează în prezent imobilele din Bucureşti sunt de cel puţin două ori mai mari. "Dacă ar fi pe piaţă un astfel de apartament la 50.000 de euro la Piaţa Unirii s-ar vinde într-o oră", a spus Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Publicaţia notarilor are rolul de a stabili niveluri minime de fiscalizare, afirmă Ilie.

În prezent preţul de ofertă al unui apartament de trei camere confort 1 la Piaţa Unirii este cuprins între 90.000 euro şi 145.000 euro, conform anunţurilor postate pe internet. Conform Ghidului orientativ privind valorile estimative pentru proprietăţile imobiliare, publicat anual de UNNPR, apartamentele din tot Bucureştiul sunt mai ieftine cu 50% decât ghidul din 2010. Scăderile faţă de anul de vârf al pieţei imobiliare, 2008, ajung şi la 75%.

Acum trei ani, în Militari un apartament de trei camere confort 1 era evaluat de notari la 110.000 de euro, preţul acestuia ajungând la începutul acestui an la 29.000 euro, o scădere de aproape 75%.

Cele două companii care fac evaluările din ghid sunt Euro Expert SRL, deţinută de Miltiade Lixandru, cu afaceri de 362.000 lei în 2009 şi un profit net de 213.000 de lei, şi Expert Valuation SRL, deţinută de Badea Marin, cu afaceri de 417.000 de lei în 2009 şi un profit net de 208.000 de lei.

"Noi am făcut un studiu de piaţă bazat pe valoarea reală a proprietăţilor imobiliare", a spus Miltiade Lixandru de la Euro Expert.

Reprezentanţii Expert Valuation nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

În primul capitol al raportului celor două firme se menţionează că în stabilirea valorii proprietăţilor imobiliare au fost folosite standardele internaţionale în domeniu, iar lucrarea reprezintă "un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare."

"Ghidul notarilor stabileşte valori minime de impozitare, însă acum clienţii trec toată suma în contract, oamenii vor şă ştie că suma pe care au plătit-o este trecută şi în contract, vânzătorii sunt şi ei la rândul lor mai fricoşi şi trec în contracte sumele reale", spune Valentin Ilie de la Coldwell Banker.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare bucureştene spun că valorile pe care le folosesc notarii pentru a taxa tranzacţiile imobiliare sunt la jumătate din valoarea la care se tranzacţionează acum majoritatea apartamentelor în Bucureşti.

David Dobre, agent imobiliar specializat în tranzacţiile cu apartamente la Stev Serv Imobiliare, spune că cifrele din Ghidul notarilor nu corespund cu valoarea de piaţă a apartamentelor din Bucureşti. "Preţurile din ghid sunt la jumătate din valoarea cu care sunt tranzacţionate pe piaţă. Ghidul UNNPR nu va trage în jos preţurile", spune David Dobre, agent imobiliar la Stev Serv Imobiliare. De aceeaşi părere este şi Paul Filip, analist imobiliar la agenţia imobiliară Euro Invest. "Datele nu au avut relevanţă şi nu au nici acum. Piaţa nu va coborî către sumele de fiscalizare, acestea sunt cam la jumătate din valoarea reală din piată", spune Paul Filip.

Până acum datele din grila notarilor nu au fost atât de îndepărtate de situaţia de pe piaţă. Este neclar de ce în 2011 diferenţa între minimele notarilor şi preţurile de tranzacţionate a ajuns atât de mare.

Şeful biroului de presă de la Uniunea Notarilor, Alin Briceag, nu a răspuns până la închiderea ediţiei la întrebările ZF privind această evoluţie bruscă a preţurilor din grilă.

Au vreo relevanţă aceste date pentru bănci?

Valentin Ilie precizează că băncile apelează în general la evaluatori autorizaţi, dar spune că pot folosi şi rapoarte de evaluare în masă, în special în cazul apartamentelor similare din cartierele muncitoreşti.

"Băncile mai folosesc şi anumite rapoarte de evaluare globală care estimează în masă valoarea anumitor apartamente cu proprietăţi comune. Nu există o legătură directă între evaluările de piaţă şi cele ale notarilor", spune Valentin Ilie.

Nici evaluatorii ANEVAR nu folosesc ghidul notarilor, acestora fiindu-le interzis să preia datele din această publicaţie.

"Evaluatorii nu folosesc acest ghid. Sunt probleme mari dacă un evaluator ANEVAR utilizează datele din această publicaţie. Noi estimăm valorile de piaţă, iar în relaţia cu băncile folosim datele proprii", spune Ivan Cosmin, evaluator ANEVAR la Haintz Consulting.

Apartamentele din zona Unirii sunt printre cele mai căutate la nivelul Capitalei.

Dacă ar fi pe piaţă un astfel de apartament la 50.000 de euro la Piaţa Unirii, s-ar vinde într-o oră", spune un consultant imobiliar. Dar nimeni nu vinde la acest preţ.