Cum ar trebui sa se poarte liderii lumii in recesiune

Autor: Mihai Mitrica 03.02.2011

Fondatorul Forumului Economic Mondial de la Davos, Klaus Schwab, a cerut in cuvantul sau de deschidere a lucrarilor ca liderii lumii sa evolueze de la comportamentul de pompieri ai crizelor la actiuni de prevenire a riscurilor din economie, altfel lumea va fi prinsa intr-o spirala a managementului de criza. Dar e posibila o astfel de evolutie?

Una dintre mantrele care s-au cazat anul acesta la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost ca "balanta internationala de putere s-a schimbat, dandu-le statelor emergente mai multa putere economica la negocierile globale"; o alta a fost optimismul legat de revenirea economiei mondiale, care, potrivit prognozelor Fondului Monetar International, va creste robust, cu 4,4% anul acesta si cu 4,5% anul viitor.

Evident, nu Occidentul vlaguit de criza financiara va fi motorul cresterii, ci noii vechi tigri asiatici China si India, care vor prelua conducerea lumii (alaturi de Brazilia), un scenariu ce nu s-a mai repetat in ultimii o mie de ani. Aceasta lume cu trei viteze de crestere - tarile emergente, urmate de departe de SUA si la distanta de economia europeana - ar urma sa mai arate asa cel putin cativa ani, rezulta din discutiile de la Forumul Economic Mondial. CitiĊ£i mai mult despre cum ar trebui sa se poarte liderii lumii in recesiune pe www.businessmagazin.ro