WikiLeaks: SUA încercau să convingă ţări UE, inclusiv România, să susţină abordarea faţă de Iran

Autor: Mediafax 03.02.2011

Statele Unite încercau să convingă, în 2008, aliaţi europeni, inclusiv România, să susţină o abordare comună care consta în exercitarea de presiuni asupra Chinei pentru a opri exporturile de echipamente ce puteau fi utilizate la programul iranian de înarmare, conform site-ului WikiLeaks.

Conform unui mesaj diplomatic din septembrie 2008, strategia SUA de blocare a programului nuclear iranian şi a celui de obţinere a instalaţiilor militare pentru arme de distrugere în masă includea presiuni asupra Chinei pentru implementarea cu stricteţe a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

"În acest sens, abordăm state-cheie pentru a coopera în a convinge Beijingul să nu le mai permită firmelor chineze să vândă sisteme folosite în programul iranian de înarmare, sisteme care pot fi transferate de Iran teroriştilor sau insurgenţilor din Orientul Mijlociu şi Afganistan. Ambasadele SUA au sarcina de a prezenta preocupările noastre, pentru a se vedea în ce măsură aceste ţări împărtăşesc preocupările noastre, cerându-le să abordeze şi ele China pentru a expune îngrijorările noastre privind neproliferarea", preciza mesajul trimis de Departamentul de Stat ambasadelor americane din Slovacia, România, Slovenia, Spania, Cehia, Italia, Bulgaria şi Polonia. Citiţi mai mult despre cum încercau SUA să convingă ţări UE, inclusiv România, să susţină abordarea faţă de Iran pe www.mediafax.ro