ANALIZĂ: Reorganizarea spitalelor - reformă şi reduceri de costuri sau sursă de noi probleme în sistem

Autor: Mediafax 03.02.2011

Reorganizarea sistemului sanitar prin comasări şi reprofilări de spitale este o măsură politico-financiară, care are ca obiective declarate în egală măsură reducerea costurilor şi binele contribuabililor, dar care nu este apreciată ca atare de oameni din sistem şi de autorităţile locale.

De câţiva ani, preşedintele Traian Băsescu critică periodic sistemul sanitar, insistând pe fraude, grupuri de interese, afacerile firmelor de medicamente şi chiar atacând corpul medical, pentru ca ulterior să-l premieze cu distincţii importante.

"Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, fără dotare, în care omul nu are nicio şansă aproape. I se dă doar primul ajutor, oricum, acum şi este trimis la Bucureşti cu o salvare. Începe acest proces de închidere a spitalelor şi de transformare a lor, ca primă soluţie, în azile pentru bătrâni şi în creşe, în funcţie de nevoile sociale ale zonei", spunea preşedintele Traian Băsescu în urmă cu aproape o lună.

Insistenţele pentru reorganizarea sistemului sanitar au fost însă mai pregnante în 2010, şi ca urmare a angajamentelor asumate faţă de FMI. Preşedintele insista chiar că unele spitale nu depăşesc rangul de capabilităţi de tratament şi intervenţie al unui dispensar. Mai multe despre reorganizarea spitalelor citiţi pe www.mediafax.ro.