Lukoil şi Petrom ameninţă monopolul energetic de stat

Autor: Roxana Petrescu 03.02.2011

Vagit Alekperov, şeful gigantului petrolier rusesc Lukoil cu afaceri de peste 81 de miliarde de dolari în 2009, a prezentat ieri în cadrul unei întâlniri cu preşedintele României, Traian Băsescu, planurile de dezvoltare pe care le are grupul pentru piaţa locală.

Dincolo de cele 300 de benzinării şi de rafinăria Petrotel din Ploieşti, prin care ruşii sunt prezenţi în România, vizita lui Alekperov a coincis cu momentul în care Lukoil a făcut un pas important în ceea ce priveşte intrarea în domeniul producerii de energie electrică. Astfel, ruşii au anunţat finalizarea unor lucrări de modernizare în valoare de 160 de milioane de dolari în cadrul unei unităţi de producere a electricităţii localizată pe platforma rafinăriei din Ploieşti.

Odată cu această investiţie, grupul spune că intră şi pe piaţa comercializării de energie electrică, în contextul în care intenţia companiei de a pătrunde pe acest segment a fost anunţată încă din anul 2006, odată cu înfiinţarea companiei Lukoil Energy & Gas România. Practic, ruşii de la Lukoil, alături de Petrom, cea mai mare companie locală, sunt primii investitori care produc fisuri în ceea ce priveşte producţia de energie electrică din surse convenţionale, domeniu pe care până în acest an statul român deţinea monopolul.

Dacă Lukoil abia a finalizat investiţia în centrala de la Ploieşti anul acesta, Petrom va pune în funcţiune o centrală de 860 MW la Brazi în a doua parte a anului, fondurile alocate de producătorul de petrol şi gaze pentru acest proiect fiind de 500 de milioane de euro.

Dincolo de aceste investiţii în energia clasică, energia regenerabilă, mai ales cea eoliană, este un alt domeniu în care proiectele private clatină puţin poziţia dominantă a statului român în ceea ce priveşte producţia de energie electrică. "Lucrările de modernizare au început în anul 2008 iar valoarea investiţiei este de aproximativ 160 de milioane de dolari. Capacitatea totală de producţie este de 66 MW, iar consumul propriu este de 3,5 MW. Într-un an complet de funcţionare, preconizăm că vom livra 60.000 de MWh. În momentul începerii procesului de modernizare unitatea avea o capacitate de 36 MW", explică reprezentanţii Lukoil Energy & Gas România. Pornind de la datele livrate de companie, în primul an de tranzacţionare al energiei pe piaţa liberă, ruşii ar putea câştiga circa 2,5 milioane de euro.

"Centrala termoelectrică se află pe teritoriul rafinăriei Petrotel-Lukoil şi asigură necesităţile de energie termică şi electrică ale societăţii. Pornirea celui de-al patrulea bloc energetic la CET va permite furnizarea de energie electrică şi pe piaţa de energie din România. Este primul proiect al companiei Lukoil din sectorul de afaceri cu energie electrică privind utilizarea de cocs în calitate de combustibil pentru producţia de energie electrică."