Cum dispare o întreagă piaţă în câteva luni

Autor: Gabriel Razi 03.02.2011

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că judecătorii Curţii Constituţionale de la Budapesta nu vor putea opri reforma sistemului de pensii, scrie Budapest Business Journal.

Deşi a readus în mod brutal activele fondurilor de pensii private sub controlul guvernului, Orban a salutat "actul de curaj al celor care cred că se pot descurca fără ajutorul statului".

Reforma sistemului de pensii face parte din setul de măsuri atipice luate de executivul condus de Viktor Orban la sfârşitul anului trecut pentru a aduce bani la buget în încercarea de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de autorităţile de la Bruxelles.

Peste 100.000 de unguri, 3,3% din totalul contribuabililor, şi-au manifestat dorinţa de a rămâne clienţi ai fondurilor private de pensii, cu toate că îşi vor pierde două treimi din contribuţiile făcute.

Doar ungurii bogaţi au decis să rămână doar cu pensiile private

Ungurii care au decis să rămână clienţi ai companiilor private de asigurări deţin active de 1,4 miliarde de dolari, aproximativ 14% din totalul activelor deţinute de fondurile de pensii private obligatorii.

Publicaţia maghiară Portofolio.hu estimează că doar opt din cele 20 de fonduri de pensii private obligatorii vor îndeplini numărul necesar de cotizanţi cerut de legislaţia din Ungaria.

Primele zece fonduri de pensii private obligatorii îşi vor pierde, conform calculelor Portofoliu.hu şi ale asociaţiei Stabilitas, în medie 97% din clienţi.

OTP, cea mai mare companie de asigurări din Ungaria, care are un portofoliu investiţional evaluat la 2,4 miliarde de euro, va pierde 735.000 de clienţi, doar 25.000 din clienţii săi urmând să continue să îşi plătească contribuţiile la fondul de pensii privat.