Lukoil şi Petrom pun 600 mil. € în energie

Autor: Roxana Petrescu 03.02.2011

Ruşii de la Lukoil şi Petrom, cea mai mare companie românească, sunt pe cale de a finaliza în 2011 investiţii de peste 600 de milioane de euro în unităţi de producere a energiei electrice. Acestea sunt printre puţinele proiecte energetice , din surse convenţionale, realizate în ultimii 20 de ani care aduc primele fisuri în ceea ce priveşte monopolul statului în acest domeniu.

Astfel, Lukoil a finalizat o investiţie de 160 mil. dolari (115 mil. euro) în modernizarea unei unităţi de producţie a electricităţii pe platforma rafinăriei Petrotel din Ploieşti, în timp ce Petrom este practic pe ultima sută de metri în finalizarea unui greenfiled de 860 MW, mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă, în valoare de 500 de milioane de euro la Brazi, pe platforma rafinăriei Petrobrazi. Ambele companii petroliere îşi vor asigura atât consumul propriu de energie din aceste investiţii, dar cea mai mare parte a electricităţii va fi vândută în piaţă.

Anunţul finalizării investiţiei Lukoil a fost dat în prezenţa lui Vagit Alekperov, preşedintele gigantului petrolier rusesc cu afaceri de peste 81 miliarde de dolari în 2009.