În ce ţin fondurile de pensii private averea de 1,1 miliarde de euro a salariaţilor români?

Autor: Andrei Chirileasa 06.02.2011

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) şi facultative (pilon III) au ajuns la plasamente de 575 mil. lei (135 mil. euro) în acţiuni la sfârşitul anului trecut, reprezentând peste 12% din activele totale de 4,66 mld. lei (1,1 mld. euro).

Din totalul plasamentelor în acţiuni, 428 mil. lei (peste 100 mil. euro) erau plasate pe Bursa de la Bucureşti, în timp ce 146 mil. lei (35 mil. euro) erau investite în acţiuni listate pe pieţele externe, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Comisia a publicat pentru prima dată şi o situaţie detaliată a investiţiilor fondurilor de pensii pe fiecare pilon în parte, pe baza datelor primite de la administratorii de fonduri de pensii. În prezent, niciunul dintre fondurile locale de pensii private nu-şi publică situaţia detaliată a investiţiilor, însă toate fondurile sunt obligate să raporteze către CSSPP în ce-şi plasează banii.

Comisia a publicat liste cu expunerile fondurilor de pensii pe emitenţi, fără a preciza însă şi tipul investiţiei. Din statistici rezultă că cele mai mari plasamente locale ale fondurilor de pensii sunt în acţiunile Petrom (SNP), BRD, Banca Transilvania (TLV) şi Transgaz (TGN), care deţin împreună o pondere de peste 4% din activele totale la nivel de piaţă. Fondurile au plasamente semnificative şi în acţiunile Transelectrica (TEL), în titlurile SIF-urilor, în acţiunile Zentiva, dar şi în titlurile BVB. Printre plasamente se numără şi acţiunile retailerului IT&C Flamingo International (FLA), companie aflată în insolvenţă, ale cărei acţiuni au fost suspendate de la tranzacţionare de peste un an.

Pe plan extern, fondurile de pensii s-au orientat în special către acţiuni ale companiilor din regiune, având peste 50 mil. lei investiţi în companii poloneze şi câte 15 mil. lei în companii din Ungaria şi Cehia. Investiţiile includ şi 4 mil. lei în compania ucraineană Kernel, cu activităţi în sectorul agricol şi alimentar.

Printre plasamentele externe se numără şi acţiuni la companii cunoscute, precum Nestlé, Carrefour, Daimler, BMW, E.ON, Deutsche Telekom sau France Telecom.

Cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii (peste 65%) este plasată în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor.