Statul pierde 1 miliard de euro pe an pentru că vameşii iau mită 40 mil. euro pe an

Autor: Gabriel Razi 06.02.2011

Arestarea a 30 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la punctul de trecere a frontierei Siret a scos la iveală faptul că încasările din mită pe o tură de 12 ore se situau între 1.500 de euro şi 6.000 de euro.

Aceasta înseamnă că într-un an încasările totale la acest punct de frontieră se puteau ridica la 1,8-2 milioane de euro (o medie de 6.000 de euro pe zi ori 300 de zile pe an cel puţin).

Dacă se ia în calcul faptul că mai sunt circa 20 de treceri de frontieră către ţări din afara UE de tipul celei de la Siret şi faptul că ţara este plină de ţigări de contrabandă, rezultă că încasările totale ilicite ale vameşilor şi poliţiei de frontieră de la traficanţii de ţigări se pot ridica la circa 40 de milioane de euro pe an. Pe de altă parte, comercianţii de ţigarete susţin că una din trei ţigări fumate în România este de contrabandă şi că statul pierde anual un miliard de euro din netaxarea ţigaretelor vândute la negru. 80% din vânzările anuale oficiale de ţigarete de 2,5 mld. euro (inclusiv TVA) din România merg la stat sub formă de taxe şi accize, deci 2 miliarde de euro.

Deci statul nu încasează un miliard de euro pentru că vameşii şi poliţiştii de frontieră acceptă mită de circa 40 de milioane de euro pe an pentru a permite contrabandiştilor să treacă frontiera cu ţigări. În România un pachet de Kent costă 11,2 lei iar la negru în pieţe costă 6-7 lei, deci în Ucraina costă circa 2-3 lei.

Între România şi Ucraina, Moldova şi Serbia, state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate trece prin 20 de puncte de trecere, dintre care cele mai mari sunt la Satu Mare, Siret, Iaşi, Galaţi, Turnu Severin şi Moraviţa.

Fostul şef al PTF Siret Aurel Anea şi alţi 29 de vameşi şi poliţişti au fost arestaţi preventiv, vineri seară, de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa admiţând astfel propunerea procurorilor de arestare pentru toţi cei 59 de angajaţi cercetaţi pentru luare de mită şi implicare în contrabandă cu ţigări.

Cea mai simplă demonstraţie despre mita încasată constant în vamă este dată de averile vameşilor şi şefilor poliţiei de frontieră.

Astfel, comisarul-şef de poliţie Gheorghe Ieremie, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, şi-a cumpărat o casă de 230 metri pătrăţi în Rădăuţi şi deţine un autoturism Hyundai. În condiţiile în care veniturile sale salariale anuale se ridică la 17.000 euro, Ieremie are un credit de 105.000 euro pe 30 de ani contractat în 2005.