Carlos Slim, dă-te la o parte! Hosni Mubarak, cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 70 miliarde de dolari

Autor: Adrian Voicu 07.02.2011

Cel mai urât om din Egipt pare să fie şi cel mai bogat om din lume, averea lui Hosni Mubarak, ascunsă în conturi din Elveţia şi proprietăţi imobiliare americane, fiind estimată de analişti la peste 70 miliarde de dolari.

Cu o asemenea avere, preşedintele egiptean depăşeşte lejer averea "celui mai bogat om de pe pământ" Carlos Slim Helu, estimată de Forbes în 2010 la 53,3 miliarde de dolari. Conform Bloomberg, în 2011 averea lui Carlos Slim Helu s-a apropiat de pragul de 70 de miliarde de dolari.

Conform unor analişti citaţi de publicaţia britanică The Guardian, o mare parte din averea familiei lui Mubarak este depozitată în conturi din bănci britanice şi elveţiene sau este investită în proprietăţi din Londra, New York, Los Angeles şi de pe coasta Mării Roşii.

După 30 de ani la preşedinţia Egiptului şi la fel de mulţi la conducerea armatei egiptene, "Mubarak a avut acces la tranzacţii investiţionale care au generat profituri de sute de milioane de dolari. Multe din aceste venituri au fost băgate în companii offshore şi depozitate în conturi secrete sau investite în apartamente şi hoteluri de lux", se arată în The Guardian.

Conform lui Amaney Jamal, profesor de ştiinţe politice la Princeton University, averea lui Mubarak este similară cu cea a celorlalţi lideri din ţările din Golf.

Nu există detalii cu privire la sursele de venit ale familiei preşedintelui, dar Christopher Davidson, profesor de politică din Orientul Mijlociu, în cadrul Durham University, este de părere că familia lui Mubarak putea la fel de bine să acumuleze averi prin siplul parteneriat cu investitorii şi companiile străine încă de pe vremea când se afla în fruntea armatei, poziţie de unde beneficia din plin de corupţie.

Profesorul a declarat că majoritatea statelor din Golf cer investitorilor străini să ofere unui partener de business local o participaţie de 51% dacă vor să investească în aceste ţări. În Egipt cifra se află în jurul a 20%, dar oferă însă politicienilor şi aliaţilor acestora din armată o sursă uriaşă de profit, fără niciun risc asumat şi fără investiţii din partea acestora.