Ministerul Muncii publică proiectul Legii pensiilor ocupaţionale

Autor: Aurelia Alexa - Mediafax 07.02.2011

Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale ar putea fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar, iar încadrarea în muncă a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea la o schemă de pensii, potrivit unui proiect de lege pus ieri în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Proiectul de Lege privind pensiile ocupaţionale stabileşte că dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor.

Potrivit proiectului de act normativ, schema de pensii ocupaţionale negociată trebuie să conţină, cel puţin, cuantumul şi periodicitatea contribuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, după caz, actualizarea lor, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor.

Încadrarea în muncă a unei persoane nu poate fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la o schemă de pensii ocupaţionale şi nu se pot face reţineri din salariu pentru contribuţii la o astfel de schemă fără acordul scris al persoanei respective.

Dreptul la pensia ocupaţională se deschide, la cererea participantului, numai dacă acesta a împlinit vârsta de 60 de ani, a plătit contribuţii cel puţin şapte ani, iar activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei.

"Contribuţiile la un fond de pensii ocupaţionale se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii ocupaţionale, se virează de către angajator, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii în contul fondului de pensii specificat în actul de aderare. Contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale poate fi de până la 15 la sută din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii ocupaţionale", se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice.

Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator potrivit prevederilor stabilite în schema de pensii sau în actul de organizare şi funcţionare al angajatorului.