Citroen România lansează primul automobil electric pe piaţa locală. Sunteţi dispuşi să aşteptaţi 8 ore pentru încărcarea bateriei la fiecare 160 km?

Autor: Bogdan Alecu 08.02.2011

Citroen România, importatorul mărcii franceze pe piaţa locală, a lansat în cadrul reţelei de dealeri modelul C-Zero, primul automobil electric disponibil oficial pe piaţa locală. Modelul ce utilizează platforma tehnică a lui Mitsubishi i-MiEV (care va fi disponibil din aprilie) vine cu un preţ de 36.642 de euro cu TVA inclus, preţ la care poate fi achiziţionată o limuzină de clasă mare din segmentul premium sau un SUV compact, dar cu un motor diesel sau pe benzină, în timp ce C-Zero are dimensiuni similare unui automobil de clasă mini.

Potrivit site-ului oficial al importatorului, C-Zero va fi disponibil numai cu versiunea de top, High Line, care include radio-CD cu MP3, computer de bord, ESP, port USB, Bluetooth, climatizare automată, oglinzi electrice, geamuri electrice, scaune încălzite, proiectoare, şase airbaguri dar şi cablurile de încarcare şi un indicator care indică consumul în timp real şi nivelul bateriei.

Citroen C-Zero este propulsat de un motor electric care dezvoltă 64 CP şi un cuplu de 180 Nm. Alimentarea acestuia se face de la o baterie Li-Ion de 330 de volţi care oferă automobilului o autonomie de 160 km şi are o viteză maximă de 130 km/h, în timp ce acceleraţia de la 0 la 100 km/h se realizează în 15 secunde.

Bateria Li-Ion poate fi încărcată de la o priză normală de 220V în aproximativ opt ore. Dacă se utilizează o priză specială de 400 de volţi, alimentarea va dura 30 de minute.

Potrivit oficialilor companiei, primele automobile C-Zero vor fi livrate pe piaţa locală în următoarele săptămâni, principala metodă de vânzare fiind cea în leasing datorită preţului mare de achiziţie, dar şi datorită cheltuielilor mici cu întreţinerea şi faptul că un "plin" costă de aproape 20 de ori mai puţin decât în cazul unui automobil pe benzină.

Citiţi despre un test cu Mitsubishi i-MiEV pe www.promotor.ro.