Cum strângeau "oamenii legii" şpagă de până la 10.000 euro pe zi

Autor: Gândul 08.02.2011

Numărul poliţiştilor de frontieră şi al vameşilor ridicaţi marţi dimineaţa de DNA şi DGA se ridică la 140. Surse judiciare au declarat pentru gândul că dintre aceştia 94 sunt poliţişti de frontieră iar 46 sunt vameşi.

"Şpaga la căciulă" a fost metoda colectării banilor murdari la Graniţa de Vest, potrivit primelor informaţii dezvăluite de anchetatorii celor o sută de vameşi şi poliţişti de frontieră. Dacă la Siret banii se colectau în găleată şi se împărţeau în cota un sfert la frontieră, trei sferturi la vamă, în Vest banii se împărţeau în mode egal, pentru a nu risca eventuale neînţelegeri.

Surse judiciare au explicat că banii de la contrabandişti erau adunaţi într-o căciulă de blană, ascunsă într-o gheretă. Lucrătorii vărsau şpaga la fiecare oră, iar înainte de plecarea acasă banii erau împărţiţi.

Încasările banilor negri variau, în funcţie de intensitatea traficului la frontieră, de la 3000 de euro la 10 mii de euro. Media zilnică era de circa 5000 de euro. Înainte de a fi împărţiţi între lucrători, aproape jumătate din bani erau daţi la o parte, pentru şefi şi cei care asigurau "protecţia". Citi]i mai mult despre cum strângeau "oamenii legii" şpagă de până la 10.000 euro pe zi pe www.gandul.info