Franţa face o alianţă împotriva PayPal şi Google

Autor: Adrian Seceleanu 08.02.2011

Orange, Bouygues Telecom şi SFR - cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Franţa s-au aliat pentru a crea un serviciu de plăţi online care să concureze cu serviciile similare PayPal (deţinut de eBay) şi Google Checkout, scrie Financial Times.

Serviciul va fi lansat împreună cu furnizorul internaţional de servicii IT Atos Origin şi este susţinut de cei mai mari retaileri online din Franţa, printre care Aquarelle, Brandalley, Darty şi Rue du Commerce. Clienţii celor trei operatori vor putea plăti de la jumătatea acestui an pe internet pentru bunuri sau servicii prin noul serviciu, care se va numi Buyster - şi care va lega numărul de telefon mobil de un cont bancar. Pentru a face plăţi pe internet utilizatorii nu vor mai trebui să introducă toate detaliile de pe card (nume şi prenume, numărul cardului, codul de siguranţă, data expirării), ci doar numărul de mobil şi un cod obţinut la înregistrarea în Buyster. Serviciul va putea fi utilizat şi pentru plăţi de pe mobil, dar şi pentru plăţi pe internet, realizate de la un calculator.

"Vrem să devenim liderul în plăţi mobile la distanţă", a declarat Eric Gontier, directorul executiv al Buyster, pentru cotidianul de business francez Les Echos. Numărul potenţial de clienţi este de 50 de milioane, potrivit Buyster.

Serviciile de plăţi online vor fi disponibile doar în Franţa, însă ar putea fi furnizate şi pe alte pieţe din Europa printr-un sistem de licenţiere, potrivit directorului de marketing al companiei. Aceste evoluţii arată eforturile operatorilor telecom francezi de a dezvolta propriile servicii online, care să genereze profit din plăţile online şi creşterea comerţului electronic. Este şi cea mai recentă tentativă a operatorilor de a recâştiga terenul pierdut în faţa unor companii ca Apple, Google sau eBay (prin intermediul PayPal), scrie FT.

Pe de altă parte, Google a integrat deja în ultimul său model de smartphone, Nexus S, tehnologia "near field communication" - NFC, care le va permite clienţilor să facă plăţi cu telefonul, iar Apple ar putea integra tehnologia în viitoarele modele iPhone şi iPad. NFC este o tehnologie de comunicaţii mobile pe distanţe mici, care permite schimbul de date între cipurile speciale integrate.