Analiştii Raiffeisen, precauţi faţă de OMV

Autor: Andrei Chirileasa 08.02.2011

Analiştii Raiffeisen Centrobank consideră că strategia de achiziţii din ultimele luni a grupului austriac OMV - acţionarul majoritar al Petrom - va trebui să arate rezultate cât mai repede, pentru ca acţiunile să redevină atractive.

Ei spun că OMV va trebui să intre cât mai repede pe segmentul de rafinare în Turcia pentru a justifica achiziţia reţelei de benzinării Petrol Ofisi şi să grăbească luarea unei decizii privind gazoductul Nabucco, pentru ca acesta să rămână în viaţă. De asemenea, OMV are nevoie de noi achiziţii pe segmentul de explorare şi producţie, cum a fost cea din Tunisia, pentru a-şi menţine rezervele şi producţia la nivelurile actuale. Raiffeisen atrage atenţia că OMV a cheltuit 1,7 mld. euro pentru achiziţii în ultimele două luni, ceea ce a ridicat gradul de îndatorare peste ţinta de 30% pe care compania o are pe termen lung şi că un influx de capital prin vânzarea de acţiuni noi sau capital hibrid e inevitabil.

Analiştii Raiffeisen îşi menţin recomandarea de "păstrare" pentru acţiunile OMV, însă şi-au majorat ţinta de preţ de la 33 de euro la 36 de euro, datorită estimărilor mai ridicate privind preţul ţiţeiului.

Raportul Raiffeisen vine la o săptămână după ce analiştii Erste Bank şi-au majorat ţinta de preţ pe OMV de la 36,5 euro la 44,5 euro, reafirmându-şi recomandarea de "cumpărare". Analiştii Erste consideră că titlurile OMV sunt printre cele mai ieftine din Austria.

Acţiunile OMV se tranzacţionau ieri la Viena la preţul de 33,075 euro, capitalizarea companiei fiind de 9,915 mld. euro.