Cât de putrede sunt portofoliile băncilor

Autor: Razvan Voican 09.02.2011

O treime din creditele aflate în bilanţurile băncilor (31,5%) înregistrau la sfârşitul lui 2010 întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile, ponderea fiind cu opt puncte procentuale mai mare decât în 2009, potrivit datelor publicate de BNR.

În volum este vorba de credite în valoare de circa 15,3 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate reprezintă împrumuturile clasificate deja drept pierdere.

Luând în calcul numai creditele cu restanţe mai mari de 60 de zile - nivel de la care demersurile de recuperare a banilor tind spre faza executării silite, se ajunge la o pondere de aproape 21% a creditelor încadrate de regulă ca "neperformante".

Adevărata imagine a portofoliilor de credite ale băncilor este însă mai greu de cunoscut. Volume mari de împrumuturi, de peste 10 mld. euro, au fost mutate în străinătate, în timp ce altele au fost transferate unor vehicule din ţară.

De asemenea, o bună parte din credite au fost reclasificate în urma restructurărilor din 2009 şi 2010, adevărata lor "calitate" ieşind la iveală în momentul în care expiră perioadele de graţie.