Concefa Sibiu, admisă în prima ligă a Bursei

Autor: Adrian Ionut Cojocar 09.02.2011

Comisia de admitere la tranzacţionare din cadrul Bursei de la Bucureşti (BVB) a emis marţi un aviz favorabil pentru transferul pe bursă la prima categorie a firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI), deţinută de omul de afaceri Horaţiu Cercel.

În prezent titlurile Concefa se tranzacţionează pe segmentul XMBS (de negociere) a pieţei RASDAQ.

Pentru a începe să se tranzacţioneze pe Bursă, Concefa mai are nevoie de o aprobare din partea consiliul de administraţie al BVB. CNVM a aprobat anterior prospectul de admitere la tranzacţionare a companiei.

Concefa este a doua cea mai mare firmă de construcţii din judeţul Sibiu şi are în prezent o valoarea de piaţă comparabilă cu cea a Impact Bucureşti (IMP), care în prezent este singura companie din domeniul construcţiilor şi dezvoltărilor imobiliare de la prima categorie a BVB. Capitalizarea Concefa se ridică la 18,7 mil. euro, iar cea a dezvoltatorului imobiliar Impact se cifrează la 22,5 mil. euro. O firmă de construcţii mai mică, Transilvania Construcţii (COTR), s-a transferat de pe RASDAQ la categoria a II-a a Bursei încă din anul 2008.

Concefa a avut până în anul 2008 o dinamică impresionantă de creştere a afacerilor, care au atins un vârf de 140,7 mil. lei (39,5 mil. euro), însă pe fondul crizei afacerile firmei s-au diminuat cu 40% în 2009.

Activitatea din 2010 a Concefa a fost "salvată" de proiectul Silver Mountain din Poiana Braşov, la care firma de construcţii are calitatea de antreprenor general şi estima că va executa până la finalul anului lucrări de 20 mil. euro. Proiectul se întinde pe mai mulţi ani şi în total era prognozat să se investească 350 mil. euro.

Majoritatea firmelor de construcţii de pe plan local au înregistrat contracţii puternice ale afacerilor şi anul trecut, în condiţiile în care sectorul construcţiilor a scăzut cel mai mult dintre ramurile importante ale economiei.

Afacerile Concefa au urcat cu 30,1% în primele nouă luni din 2010, ajungând la 58,6 mil. lei, iar profitul societăţii s-a majorat de şase ori, la 2,4 mil. lei.

În prospectul de admitere pe piaţa reglementată de la BVB, reprezentanţii companiei spuneau că, conjunctural, societatea are contracte semnate cu alocaţii bugetare pentru anul în curs care permit mai mult decât dublarea cifrei de afaceri din 2009.

Concefa a atras în ultimii ani prin majorări de capital mai multe milioane de euro de la acţionari şi recent a finalizat o operaţiune prin care capitalul societăţii a fost majorat cu 8,8 mil. euro faţă de un nivel de 9,3 milioane de euro vizat.

Cercel spunea la finele anului trecut că unul dintre motivele transferului pe Bursă este cel de a apela în continuare la instrumentul finanţării prin Bursă, având în vedere că cea mai mare problemă a companiilor în această perioadă este lipsa de lichiditate şi "domneşte" incapacitatea de plată.

Familia Cercel deţine circa 70% din acţiunile Concefa Sibiu, un alt acţionar important fiiind fondul american de investiţii Artio cu circa 2,6% din companie.