Hai să ne dăm cu placa/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan 10.02.2011

Una e placa în dicţionare, alta în limba zilelor noastre… Placa din dicţionare (placa aglomerată, placa fotografică, placa turnantă, placa de fundaţie, placa de pick-up, placa dentară)vine din fr. plaque (deverbal din plaquer, "a placa, a acoperi cu un strat subţire", împrumutat pe la mijlocul sec. al XVI-lea din olandezul placken). Plăcile absente din dicţionare dar prezente în realitatea zilelor noastre vin, evident!, din engleză - engleza americană sau engleza internaţională.

Să ne ocupăm întâi de plăcile din informatică. Prima - cea mai veche, cea mai importantă - este placa de bază (traduce engl. motherboard sau mainboard), "placă de circuite integrate pe care se montează sau la care se conectează componentele unui compter" (aceasta este definiţia de manual, clasică, pentru că în ziua de azi nu numai computerele au o placă de bază, ci orice aparat de o oarecare complexitate - maşinile de spălat, centralele termice etc.). "Placa de bază pe care se asamblează toate componentele se alege în funcţie de procesor" (Adev. 11 VI 02) explica un material menit a-i convinge pe părinţi să le cumpere copiilor computere. În placa de bază trebuie înfipte: o placă grafică/video, pentru a avea imagini afişate pe monitor ("Poate aveţi nevoie de o placă video mai potrivită pentru noile jocuri apărute pe piaţă", Z.fin. 22 III 01); o placă audio/de sunet pentru a avea muzică sau zgomot în difuzoare ("Placa de sunet este în general suficient de performantă pentru a satisface un utilizator pretenţios", Adev. 11 VI 02); şi o placă de reţea spre a permite computerului să comunice cu alte computere sau să împartă cu ele unele periferice ("Conectivitatea este asigurată de o placă de reţea standard 10/100M şi de una wireless", Adev. 7 III 07). În ultimii ani, plăcile de bază vin cu facilităţi video, audio şi de reţea integrate, plăcile respective fiind cumpărate numai de utilizatorii pretenţioşi, care vor ceva mai mult decât ceea ce le oferă placa de bază.

Plăcile din sport, mai bine zis din sporturile recente, traduc acelaşi englezesc board: placa de surf (surfboard), placa de skate (skateboard) şi placa de schiat (skiboard)

Placa de surf, placa de windsurf şi placa de wakeboarding sunt lucruri diferite, chiar dacă în esenţă fac acelaşi lucru: asigură alunecarea pe apă. Avem şi în România un producător de asemenea plăci, care a început prin a-şi amenaja "în curtea casei un atelier în care a început să meşterească plăci de surf, windsurf şi diverse ambarcaţiuni nautice" (Adev. 19 IX 10). A se da cu placa (pe apă) înseamnă însă la noi, se pare, exclusiv a practica wakeboardingul ("Diana D. se dă cu placa pe apă. … E o senzaţie plăcută să fii pe placă, să te tragă o barcă cu viteză", femina.rol.ro 9 VIII 10).

Cu placa te poţi da şi pe asfalt ("Bătut de un poliţist comunitar, pentru că a vrut să se dea cu placa de skateboard pe Esplanadă", Obiectiv Vocea Brăilei 20 II 09 - să notăm că placă de skateboard este un pleonasm, pentru că board înseamnă "placă"). Şi te mai poţi da şi pe zăpadă, la munte ("De dragul lui am învăţat şi eu să mă dau cu placa, deşi cred că o să-mi rup gâtul în curând", Ring 21 V 10 p. 7) şi, dacă nu ai munte sau nu ai zăpadă, te dai cu placa pe nisip ("Se dă cu placa pe nisip … un tânăr turist în Africa de Sud, în apropiere de Johannesburg, şi-a luat placa şi a făcut surf pe o dună de nisip", cancan.ro 14 V 10). Placă să fie, şi dorinţă de adrenalină, că de dat, te poţi da unde n-ai crede ("Un nou sport face senzaţie, boardingul pe versanţii vulcanilor activi. Un grup de aventurieri dornici de senzaţii mari a pus bazele unui nou sport care presupune alunecarea pe o placă din lemn pe versanţii vulcanilor activi. … Sportul a apărut în urmă cu patru ani. ... Cel care a pus bazele acestui sport este Phillip Southan, care organizează şi tururi pe versanţii vulcanului. Se poate coborî, spune el, în deplină siguranţă, chiar dacă cel care se dă cu placa nu are pic de experienţă în acest sport", ziare.com 10 V 09).

A treia placă absentă din dicţionarele noastre este placa de păr, sau placa de îndreptat/întins părul, "mic aparat electric în formă de cleşte folosit pentru a întinde sau ondula părul sub acţiunea căldurii" ("Placa pentru păr, cel mai comod instrument de coafat", Gaz. de Sud 20 III 10). Englezii numesc acest obiect flat iron, ceea ce ne face să credem că placa noastră e mai degrabă un calc decât o formaţie autohtonă.

Şi cu placa de păr te poţi da, adică poţi trece câte o şuviţă prin ea. Discuţiile asupra oportunităţii datului cu placa sunt interminabile, mergând de la categoricul "Nu te mai da cu placa … părul creţ natural e foarte frumos, n-are rost să-l faci cu placa" (tpu.ro 11 I 11) până la concesivul "înainte de a te da cu placa, foloseşte şi tu ulei de păr, şi la fiecare spălare pe cap, utilizează un balsam, sau mai bine o mască" (tpu.ro 31 VII 10). Spre deosebire de placa de surf şi placa de schiat, pe care, prin adaptare, le poţi folosi pentru a aluneca şi pe alte suprafeţe decât cele pentru care au fost gândite, placa de întins părul este bună de aruncat după ce ai chelit.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.
Cuvinte-cheie: placă, placă de bază, placă grafică, placă video, placă de sunet, placă de reţea, placă de surf, placă de skate, placă de păr, a se da cu placa
ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog (absolvent de spaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şi publicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia. Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibă nepoţi. Are un nepot.