Nouă din zece maşini înmatriculate în ianuarie au fost second-hand

Autor: Bogdan Alecu 10.02.2011

Înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de 24% în luna ianuarie, la aproape 2.700 de unităţi, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a vehiculelor. Totodată, înmatriculările din ianuarie au fost de aproape cinci ori mai mici decât cele din luna decembrie, când volumul total a urcat la 12.500 de maşini.

Luna ianuarie din acest an a fost prima în care a fost în vigoare noua taxă de poluare, valabilă inclusiv pentru automobilele Euro 5, care până pe 31 decembrie erau scutite alături de hibride de plata taxei.

În ceea ce priveşte înregistrările de autoturisme second-hand, importate din Europa de Vest, acestea s-au apreciat cu aproape 50% faţă de luna ianuarie a anului trecut, dar au fost de aproape trei ori mai mici decât în decembrie, ajungând la aproape 17.200 de maşini. În ianuarie s-au mai putut înmatricula maşini second-hand importate achitând taxa veche numai dacă proprietarii s-au prezentat la Registrul Auto Român înainte de 31 decembrie.

Potrivit declaraţiilor lui Nicolae Sorescu, directorul general al diviziei auto a grupului Rădăcini, nici în ceea ce priveşte vânzările efective de maşini din luna ianuarie nu vor depăşi cu mult valorile înregistrate anul trecut, în condiţiile în care în piaţă nu mai erau disponibile suficiente tichete "Rabla-, dealerii anunţând că vor prelua ultimele dosare la mijlocul lunii trecute.

Mărcile auto cu cele mai multe maşini noi înmatriculate au fost Dacia, cu aproape 600 de unităţi, de trei ori mai multe decât în perioada similară a anului trecut, urmată de Volkswagen cu 270 de maşini, în scădere cu 40%, şi Ford cu 211 maşini, cu 25% mai puţine decât în ianuarie 2010.

În cazul importurilor de maşini second-hand, Volkswagen deţine în continuare prima poziţie, cu 4.400 de maşini, cu aproape 30% mai multe decât în perioada similară de anul trecut, urmată de Opel cu aproape 4.000 de unităţi şi Ford cu 2.000 de automobile.