Ancuţa renunţă după 16 ani la conducerea Sibex

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 10.02.2011

Teodor Ancuţa spune că va demisiona la finalul lunii aprilie din funcţia de director general al Bursei sin Sibiu (Sibex), dar va rămâne preşedinte al CA, iar conducerea executivă urmează să fie preluată de un străin cu experienţă pe pieţele de capital din Europa.

"Trebuie să mă ocup şi de afacerile mele, de la Păltiniş. Până aici a fost «momentul Ancuţa» la Sibex, iar de aici e timpul să vină altcineva la conducerea executivă. Eu voi preda ştafeta de executiv odată cu partea de gestiune, în AGA de bilanţ, care va fi în 28 - 29 aprilie. Până atunci trebuie să aduc persoanele cu care am vorbit, să vadă cum este pe la noi, iar apoi, spre sfârşitul lunii martie, sper să stabilim în CA cine va fi viitorul director general", a declarat Ancuţa.

El a adăugat că printre factorii care l-au influenţat să demisioneze se numără nerealizarea a două dintre ţelurile sale, listarea a minimum cinci companii pe piaţa spot în primul an de funcţionare şi listarea Romgaz la Sibex. Ancuţa este preşedinte al CA şi director general al Sibex încă de la înfiinţarea bursei de la Sibiu, în 1994. El a menţionat că nu intenţionează să demisioneze şi din Consiliul de Administraţie. Totodată, acesta estimeză că viitorul director general al Sibex îşi va putea începe activitatea din luna mai, după AGA din aprilie.

"Vom fi doi în loc de unu şi nu voi mai fi numai eu cel care îşi asumă atât cele bune, cât şi cele rele. Va fi un străin, care lucrează şi are experienţă de 15 - 20 de ani pe pieţele de capital europene, dar şi internaţionale. Nu cedez locul meu unor persoane care nu au experienţă. Munca mea de 16 ani nu vreau să se ducă de râpă. O etapă de dezvoltare mi-a aparţinut, de acum, ca să am certitudinea că urmează altă etapă, trebuie să vină altcineva la conducerea executivă", a mai spus el.

La finele anului trecut, un grup de acţionari ai Sibex a încercat să-l înlocuiască pe Ancuţa din funcţia de preşedinte al CA, însă fondatorul bursei din Sibiu a reuşit să rămână la conducere, cu sprijinul grupului de acţionari condus de Daniel Ţepeş şi al SIF-urilor, care au demarat apoi discuţiile privind fuziunea Sibex cu bursa de la Bucureşti.

Şeful Sibex a afirmat că bursa îşi va continua strategia de dezvoltare chiar dacă acţionarii vor decide fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti, deoarece o astfel de operaţiune poate dura o perioadă lungă, iar în acest timp Sibex nu trebuie să stagneze. Administratorii BVB şi Sibex au decis la finalul lunii ianuarie să reia discuţiile cu privire la fuziunea celor două burse şi urmează să convoace acţionari pentru a decide în acest sens.

Ancuţa a menţionat că după ce se va retrage din executivul Sibex se va axa mai mult pe afacerile proprii, de la Păltiniş.

"Am început o investiţie de circa 3,7 milioane de euro la Păltiniş şi trebuie să mă ocup mai mult de ceea ce se întâmplă acolo. Este domeniul în care va trebui să lucrez. Am accesat fonduri europene de 2 milioane de euro, iar încă un milion este credit de la bancă şi trebuie să mă ocup de această afacere, pentru că dacă nu merge, vine banca şi îmi ia tot", a explicat el.

Şeful Sibex este acţionarul majoritar al firmei Păltiniş, care administrează staţiunea montană cu acelaşi nume şi complexul hotelier Casa Turiştilor din staţiune.