De ce merg românii să cumpere acţiuni pe bursa din Viena

Autor: Andrei Chirileasa 10.02.2011

Mai multe firme de brokeraj locale au aplicat în ultimii ani pentru calitatea de membri ai bursei din Viena, investitorii români fiind tot mai interesaţi de companiile austriece cu afaceri în România.



În urmă cu câţiva ani, Viena era una dintre destinaţiile favorite de shopping ale românilor. Acum, Viena a devenit o destinaţie tot mai căutată şi de cumpărătorii de acţiuni.

Investiţiile românilor pe bursa din Viena tind să devină o modă, iar valoarea acestora ar putea atinge în acest an câteva zeci de milioane de euro, potrivit datelor oferite de firmele de brokeraj care intermediază astfel de tranzacţii. Anul trecut, BT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania, a rulat 12 milioane de euro pentru clienţii săi pe piaţa austriacă.

Broker Cluj şi IFB Finwest Arad sunt alte două firme de brokeraj locale care au dobândit statutul de membri ai bursei din Viena, iar Tradeville, una dintre cele mai mari firme de brokeraj pe segmentul online, are de câţiva ani o platformă dedicată pieţei austriece.

"În prezent avem circa 150 de conturi care tranzacţionează pe Viena, însă valorile acestora variază foarte mult. În general sunt investitori speculativi, care nu merg pe termen lung. Acţiunile austriece sunt suficient de volatile ca să atragă speculatorii şi suficient de lichide ca să permită tranzacţii de câteva sute de mii de euro pe zi", spune Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

El spune că investitorii cunosc majoritatea companiilor, datorită operaţiunilor pe care acestea le au în România.

Broker Cluj, care a obţinut anul trecut statutul de membru al pieţei austriece, a tranzacţionat până acum preponderent în nume propriu şi pentru câţiva clienţi mari, însă de la jumătatea anului va oferi aceste servicii şi pentru investitorii de retail.

"Pe bursa din Viena mă aştept să avem clienţi sofisticaţi. Sunt mai multe avantaje: lichiditatea ridicată, dimensiunea firmelor care sunt listate. În sectorul construcţiilor, de exemplu, cea mai mare firmă de la BVB are afaceri de 20 mil. euro, în timp ce Strabag are afaceri de 2,6 mld. euro. O astfel de companie îţi dă altfel de stabilitate şi expunere regională", explică Grigore Chiş, directorul general al Broker.

El crede că în prezent bursa de la Viena este chiar mai reprezentativă pentru economia românească decât bursa de la Bucureşti, având în vedere că Erste, OMV, Vienna Insurance Group sau Wienerberger sunt lideri pe pieţele pe care activează în România.

Pe lângă acestea, investitorii locali găsesc la Viena companii din sectoare care nu sunt reprezentate la Bucureşti, cum ar fi telecomunicaţiile (Telekom Austria) sau pariurile sportive (BWIN).

Lichiditatea este unul dintre principalele avantaje ale acţiunilor austriece. De exemplu, OMV are tranzacţii zilnice de peste 15 mil. euro la Viena, în timp ce Petrom rulează mai puţin de 0,5 mil. euro pe zi.

Şeful Broker mai spune că pentru a-şi recupera costurile legate de tranzacţionarea pe bursa din Viena, un intermediar local trebuie să ruleze 2-3 milioane de euro pe an, cifră care nu este greu de atins.

Brokerii mai spun că pentru a fi rentabilă tranzacţionarea la Viena, un investitor trebuie să aibă la dispoziţie minimum 10.000 de euro, deoarece pentru tranzacţiile mici, comisioanele sunt ridicate.