Investitorii de la bursă aşteaptă confirmări că economia îşi revine

Autor: Stefan Musgociu 10.02.2011

Bursa a scăzut joi cu 1,2%, în linie cu pieţele externe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 71% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), de 24,2 milioane lei.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că investitorii vor fi mai interesaţi de acţiunile Fondului Proprietatea dacă preţul va coborâ sub nivelul de 0,6 lei/titlu.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au scăzut cu 1,67%, la 0,6165 lei, iar operaţiunile au însumat 14,9 milioane lei (3,5 milioane euro). "Acţiunea FP rămâne una dintre puţinele care mai generează lichiditate, restul pieţei intrând într-o stare de aşteptare. Evoluţia pieţelor externe va conta foarte mult pentru traiectoria bursei româneşti, iar, din păcate, o depreciere a indicilor externi poate avea nişte efecte mai pronunţate pe piaţa locală", a declarat Chişu.

El spune că speculatorii locali adoptă, de asemenea, o strategie defensivă întrucât absenţa investitorilor pe termen mediu şi lung nu le oferă contrapartidă în a-şi închide poziţiile.

"Lipsa investitorilor pe termen mediu şi lung este de înţeles atâta timp cât România încă nu a depăşit problemele macro, care au un impact atât de semnificativ asupra publicului autohton, dar şi asupra investitorilor instituţionali străini. Listările promise şi un plan clar de pregătire a acestora ar insufla mai multă încredere în rândul tuturor categoriilor de participanţi, dar până şi acest subiect atât de bine conturat declarativ pare să pălească atunci când vine vorba de punerea în practică", a explicat el.

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile de miercuri, investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiile înregistrate de bursele externe. Exceptând titlurile FP, investitorii au realizat operaţiuni cu volume reduse de acţiuni, în valoare cumulată de numai 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost operate la preţuri în scădere în medie cu 0,83%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,73% sub nivelul de miercuri. Linia pieţei a fost urmată şi de titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au coborât în medie cu 1,63%.

Chişu a adăugat că cei mai mulţi investitori vor reveni pe bursă doar când situaţia macroeconomică din România va confirma însănătoşirea economiei.

"Un rating de ţară îmbunătăţit va fi de bun augur pentru evolutia pieţei. În momentul de faţă premisele sunt bune, însă aşteptăm nişte confirmări", a conchis Chişu.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile Transgaz (TGN) şi SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 1,7 milioane lei şi respectiv 1,6 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile Transgaz a fost efectuat la 277 lei, preţ în scădere cu 0,36%, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 1,84%, la 1,39 lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 34 milioane lei (8 milioane euro), a fost cu 44% mai mare decât rulajul de miercuri, de 23,6 milioane lei (5,5 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 2,2%. Pe de altă parte, bursa din Bulgaria a avansat cu 1,1%.