Republicarea Codului fiscal, aşteptată la finele anului. Va ţine cont Ministerul Finanţelor de sugestiile oamenilor de afaceri din Colegiul Fiscal?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 10.02.2011

Prima reuniune a Colegiului Fiscal a avut loc ieri la Mi­nisterul Finanţelor unde reprezentanţi ai mediului de afaceri, mediului academic şi consultanţi fiscali au discutat cu experţii ministerului aspecte legate de legislaţia fiscală şi de republicarea Codului fiscal, programată pentru sfârşitul acestui an.

"Am discutat despre strategia Minis­terului Finanţelor pentru reducerea biro­craţiei la nivel legislativ, despre republi­carea Codului fiscal şi a Codului de pro­cedură fiscală, între care există şi unele inadvertenţe. Am stabilit un calendar, în­tâlnirile urmând să fie lunare. Urmă-toarea întâlnire va fi la jumătatea lunii martie, iar până atunci aşteptăm sugestii legate de principiile de bază la nivelul celor două coduri", a declarat pentru ZF Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală.

La întâlnirea Colegiului au participat circa 50 de persoane din partea patro­natelor, mediului academic, Curţii de Conturi, precum şi consultanţi fiscali, experţi contabili, auditori. Lazăr a explicat că intenţia Finanţelor este de a finaliza republicarea până la sfârşitul anului 2011. "Vor exista grupuri de lucru. Depinde cât de bine lucrăm. Şi cum va lucra şi Parlamentul. Ca şi ca­len­dar am stabilit ca adoptarea să fie până la sfârşitul anului 2011. Vrem să facem repu­blicarea într-un mod cât mai serios, să reziste cât mai mult. Nu să lucrăm în pripă."

Codul fiscal a intrat în vigoare la începutul anului 2004 şi de-a lungul timpului a suferit frecvente modificări, care au pus mediul de afaceri în dificultate. Republicarea este foarte importantă, fiind aşteptată de mult timp şi de toată lumea.

Consultanţii fiscali au spus de mai multe ori că Guvernul trebuie să asigure un mediu stabil de desfăşurare a afacerilor în România, fără schimbări frecvente şi neaşteptate ale regulilor fiscale, ca în ultimii ani, stabilitatea şi predictibilitatea fiind chiar mai impor­tante şi mai benefice decât unele facilităţi fiscale.

Anul trecut, de exemplu, Gu­vernul a modificat Codul fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă "mamut" care a fost publicată în 30 decembrie.

Intenţii de republicare a Codului fiscal au mai existat. Fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat în ianuarie 2010, la preluarea mandatului, această intenţie, care a revenit acum din nou pe agenda principală a Finanţelor.

Însă procesul de republicare este de durată. O condiţie ar fi ca Executivul să nu mai schimbe Codul minimum trei luni, urmând ca Parlamentul să aprobe prin lege toate ordonanţele de urgenţă ale Guvernului din 2010, potrivit unuia dintre participanţii la discuţiile Colegiului Fiscal.

Colegiul Fiscal nu este singura entitate cu rol consultativ în domeniul fiscal. La jumătatea anului trecut a fost constituit Consiliul Fiscal - o autoritate inde­pendentă, compusă din cinci membri, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului în elaborarea şi derularea politicilor fiscal-bugetare.

Ce planuri are Guvernul în plan fiscal?

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialo­miţianu, declara la sfârşitul anului trecut că reducerea contribuţiilor sociale va fi luată în calcul la jumătatea anului 2011, pentru a diminua costul cu forţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile în care ţările vecine au început să scadă impozitele.

Andreea Paul-Vass, consilierul primului-ministru, a declarat ieri că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi amânată pentru 2012, în cazul în care economia României nu va creşte în acest an potrivit aşteptărilor, adică cu cel puţin 1,5%.

"Reducerea poverii fiscale pe muncă este plauzibilă în a doua jumătate a acestui an, cu condiţia ca avansul econo­mic pe care îl prognozăm să se mate­rializeze", a spus Paul-Vass la un seminar pe teme fiscale.

Consilierul primului-ministru a adus în discuţie şi o posibilă reducere a cotei unice şi a TVA în anii următori, având în vedere competiţia regională extrem de dură din punctul de vedere al fiscalităţii şi necesitatea atragerii de investiţii. Pentru anul 2011, prioritatea rămâne diminuarea poverii fiscale pe muncă.