Grupul OTE îşi rostogoleşte datoriile cu un credit de 900 mil. euro, fără să mai ia bani de la Deutsche Telekom

Autor: Adrian Seceleanu 11.02.2011

Grupul elen OTE, proprietarul companiilor locale Romtelecom, Cosmote şi Germanos, a anunţat joi seara că a obţinut un credit bancar de 900 mil. euro, care îi va permite să-şi rostogolească datoriile fără să mai apeleze la un împrumut de la grupul german Deutsche Telekom, scrie Reuters.

OTE va utiliza 600 de milioane de euro din facilitatea de credit pentru a refinanţa o emisiune de bonduri de 1,5 mld. euro care expiră pe 14februarie, potrivit unui anunţ publicat de companie.

"OTE intenţionează să tragă iniţial doar 600 de milioane de euro pentru a refinanţa emisiunea de bonduri de 1,5 miliarde de euro emisă în februarie 2008 şi care are maturitatea pe 14 februarie", a anunţat OTE.

Astfel, compania greacă nu va mai cere o nouă injecţie de cash de la Deutsche Telekom, care deţine 30% din companie şi care a investit deja 4 miliarde de euro în grupul de comunicaţii cu sediul la Atena.

"Accesul continuu al OTE la finanţări externe dovedeşte că grupul poate continua să se finanţeze singur", a declarat Michael Tsamaz, directorul executiv al OTE.

OTE a obţinut acest credit în ciuda profitului în scădere din Grecia şi România, cele mai mari două pieţe ale companiei - unde guvernele celor două ţări au impus programe severe de austeritate, notează agenţia de presă.

Facilitatea de credit de 900 mil. euro are maturitatea peste doi ani şi poate fi extinsă pentru încă un an. Marja stabilită pentru facilitate de credit a fost stabilită la 500 de puncte de bază peste Euribor.

Coordonatorul global al emsiunii de bonduri a fost a banca elenă EFG Eurobank.

Un număr total de 16 bănci au luat parte la împrumut, incluzând Bank of America, Merrill Lynch, Citi şi Deutsche Bank, potrivit datelor Eurobank. În consorţiu sunt 8 bănci elene şi 8 bănci internaţionale.

Reîncep discuţiile Atena - Bucureşti - Bonn privind vânzarea acţiunilor Romtelecom?

Refinanţarea cu succes a emisiunii de bonduri ar putea aduce şi relansarea discuţiilor dintre grupul OTE şi guvernul de la Bucureşti în ceea ce priveşte pachetul de acţiuni deţinut de statul român la compania Romtelecom.

Grupul elen OTE a anunţat în decembrie 2010 că va lua în trei luni de zile o decizie în legătură cu propunerea statului român de a achiziţiona întreg pachetul de acţiuni al Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă din România, a declarat atunci Michael Tsamaz, directorul executiv al OTE, citat de Reuters.

OTE deţine în prezent 54% din Romtelecom, în timp ce diferenţa de 46% e în proprietatea statului român. Compania Romtelecom este numărul unu pe telefonie fixă, numărul doi pe servicii de internet fix şi numărul trei pe piaţa de servicii TV din România. Romtelecom are venituri anuale de aproape 800 mil. euro.

"Vom cere (Guvernului Român - n.red.) o extensie de trei luni a termenului în care trebuie să oferim un răspuns", a declarat Tsamaz.

Ministerul Comunicaţiilor ceruse grupului OTE săcomunice până la finele lunii decembrie dacă este interesat de pachetul de 46% din Romtelecom.

Fără a prezenta nicio formulă de calcul, ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat că evaluează la un miliard de euro pachetul de acţiuni pe care statul român îl mai deţine la Romtelecom.

Analiştii financiari din Grecia estimează, pe de altă parte, valoarea pachetului de titluri la cel mult 300 mil. euro.

Achiziţia acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom de către grupul elen OTE ar putea fi o afacere bună, însă există încă unele incertitudini în legătură cu această tranzacţie, provocate în special de tarifele mici pentru serviciile telecom din România, a declarat în decembrie 2010, - potrivit presei germane, Guido Kerkhoff, managerul Deutsche Telekom (DT) care răspunde de operaţiunile din Europa ale companiei.