Principalele prevederi din prima scrisoare de intenţie din noul acord cu FMI pe perioada 2011 - 2013

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 11.02.2011

n Legislaţia privind ajutoarele pentru încălzire va fi modificată, până la finele lunii iulie, astfel încât doar "cele mai vulnerabile persoane" să beneficieze de aceste sume şi să se realizeze economii "semnificative" la buget.

n Companiile din domeniul electricităţii şi gazelor controlate de stat vor semna contracte bilaterale în mod transparent şi nediscriminatoriu prin operatorul pieţei de energie OPCOM şi vor încerca să ajusteze preţurile incluse în contractele aflate în vigoare în linie cu ratele pieţei "cât de curând este permis din punctul de vedere legal".

n Deficitul bugetar al României va scădea la 3% din PIB în 2012 prin continuarea restrângerii cheltuielilor bugetare, inclusiv a salariilor şi bonusurilor. Astfel, Guvernul s-a angajat că va limita strict modificările neanunţate din timp în sistemul de impozitare şi că va asigura finanţarea adecvată a Consiliului Fiscal pentru angajarea de personal calificat.

n Lista medicamentelor compensate şi gratuite, aprobată în 2008, va fi revizuită pentru reducerea numărului acestora şi includerea mai multor medicamente generice.

n Numărul de paturi din spitale va fi redus de la 135.200 de unităţi în prezent până la 133.000 la jumătatea anului şi

129.500 de unităţi în decembrie 2011prin revizuirea bugetelor spitalelor şi implementarea unei strategii de raţionalizare a acestora.

n BNR va elabora şi supune consultării, până la finele lunii iunie 2011, unele propuneri de măsuri prudenţiale care vor menţine un nivel prudent al solvabilităţii, provizioanelor şi rezervelor băncilor şi vor permite introducerea standardelor internaţionale de contabilitate, IFRS, la începutul anului viitor.

n Autorităţile se vor consulta cu reprezentanţii FMI dacă rezervele internaţionale ale României scad cu mai mult de două miliarde de lei într-o perioadă de 30 de zile.

n Statul va primi până la finele acestui an ofertele pentru vânzarea participaţiei pe care o mai deţine la Oltchim, de 54,79% din capital, iar tranzacţia se va realiza până la jumătatea lui 2012.

n Controlul financiar al companiilor de stat se va muta, până la finele lunii septembrie 2011, de la ministerele în subordinea cărora se află la Ministerul Finanţelor Publice. Totodată, regiile autonome şi companiile subordonate autorităţilor locale vor transmite, în fiecare trimestru, indicatori financiari şi cei privind operaţiunile către MFP.

n Statul a amânat termenul privind vânzarea unei participaţii de 15 % la Romgaz de la finele acestui an până în primăvara lui 2012.

n Guvernul va căuta o nouă strategie în domeniul energetic, care va include privatizarea participaţiilor majoritare deţinute la unele companii dacă Electra şi Hidroenergetica nu vor fi înfiinţate până la finele acestui an.

n ANAF va continua executarea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) pentru datoriile la bugetul de stat, ceea ce va duce în final la vânzarea activelor viabile şi lichidarea bunurilor rămase.

n Guvernul va separa activele viabile ale Termoelectrica şi va închide restul operaţiunilor.

n Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va elimina sau renegocia în acest an contractele neperformante.

n Statul vrea să atragă până la finele acestui an un investitor strategic pentru CFR Marfă prin vânzarea unei participaţii minoritare, urmând ca privatizarea companiei să se realizeze când "condiţiile pieţei permit".

n CFR Infrastructură va închide 1.000 de kilometri de cale ferată până la finele lunii august 2011 şi va elabora planuri pentru o licitaţie privind atribuirea unui contract competitiv de mentenanţă sau va închide 6.000 de kilometri de cale ferată (30% din sistemul total).

n Guvernul va aproba o lege prin care majorarea tarifelor practicate de METROREX şi RATB vor putea fi majorate mai mult decât rata inflaţiei şi se va înfiinţa o nouă autoritate metropolitană de tranzit care va supraveghea cele două regii.

n Statul va căuta până la finele acestui an un investitor strategic pentru Tarom şi va lua în considerare privatizarea companiei când "condiţiile pieţei permit".


Principalele prevederi ale scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul evaluării includ continuarea consolidării fiscale, schimbări esenţiale privind companiile de stat importante, inclusiv prin atragerea de investitori strategici, dar şi noi constrângeri privind fondurile sociale.