Cât te costă să ajungi un finanţist cu acreditare internaţională

Autor: Corina Pirva 13.02.2011

Costurile pentru cele mai scumpe programe de calificare în domeniul financiar pornesc de la 12.000 şi ajung până la 15.000 de euro, acestea fiind printre cele mai scumpe programe de educaţie managerială apărute în ultimii ani în România.

Specialiştii spun că obţinerea unor calificări, precum ACCA, CIMA sau CFA, dar şi cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului aduc promovări pe care în mod obişnuit profesioniştii care lucrează în finanţe şi în planificare strategică le obţin cu mare dificultate.

Deşi costurile pentru astfel de programe sunt destul de ridicate, recunoaşterea valorii adăugate în business a acestor calificări are loc într-un mod vizibil accelerat pe piaţa de muncă, potrivit Matildei Crossman, managing director al firmei britanice de consultanţă The ExP Group.

"Posibilitatea de a face alegerea dintre mai multe calificări va oferi avantaje competitive distincte companiilor şi implicit se va reflecta în rata de creştere a notorietăţii acestor programe recunoscute internaţional", a mai adăugat Crossman, care conduce o firmă care oferă astfel de calificări. O altă companie care organizează cursuri pentru programele CIMA şi ACCA este BPP Professional Education.

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) ar putea reprezenta o alternativă pentru managerii care vor să se perfecţioneze în domeniul financiar şi care sunt în măsură să întocmească situaţii financiare. Programul este solicitat mai ales pentru angajaţii care lucrează în domeniul companiilor cu activităţi în audit, finanţe sau contabilitate.

Cealaltă calificare, CIMA (Chartered Institute of Management Accounting), oferă posibilitatea analizării unei situaţii financiare şi luarea unei decizii pe baza acelei analize. Programul se adresează celor care profesează sau îşi doresc poziţii strategice în cadrul companiilor în care lucrează şi sunt responsabili de planificare şi strategie de business. Acesta oferă specializare pe trei arii de business: conducerea unui business şi gestionarea resurselor, operaţiuni şi strategie şi performance management. Înscrierea la CIMA depinde de rezultatele obţinute la calificările anterioare şi de examenul de certificare, în acest caz existând o serie de programe oferite de firme de training profesional care accelerează procesul de accedere la cursurile CIMA, prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la calificările anterioare şi astfel, viitorul cursant poate trece la nivelul managerial sau strategic al CIMA, în funcţie de direcţia de business pe care vrea să o urmeze.

"În mod cert, CIMA va avea o recunoaştere şi în România comparabilă cu ACCA, aşa cum se întâmplă la nivel global. Desigur că vorbim încă de un număr mic de studenţi în România, dar notorietatea acestor calificări cu recunoaştere internaţională va creşte în viitorul apropiat", a mai spus Crossman.

Un alt program cu renume internaţional, CFA (Chartered Financial Analyst), reprezintă cea mai înaltă calificare pentru profesioniştii în domeniul analizei şi managementului investiţiilor.

Cei care nu dispun de resursele financiare necesare pentru a obţine astfel de calificări pot încerca să obţină burse de la firmele care organizează aceste cursuri.

Care sunt cele mai prestigioase programe locale pentru finanţişti

ACCA- Association of Chartered Certified Accountants

14 examene
Durata medie a programului este de 3-4 ani
Costul unui astfel de program: 15.000 de euro.
CIMA- Chartered Institute of Management Accounting

10 examene bazate pe studii de caz:
- După 3 examene CIMA, primeşti CIMA Diploma in Management Accounting
- După 6 examene, CIMA Advanced diploma in Management Accounting
- După 10 examene, primeşti CIMA membership

Durata programului: cel puţin 2 ani
Preţul programului: 12.000 de euro
Vârsta medie a cursanţilor: 27-28 de ani
CFA- Chartered Financial Analyst

Durata medie a programului: 3-4 ani
3 examene ("nivele"), trecerea la urmatorul nivel fiind condiţionată de promovarea nivelului anterior
Preţul programului: aproximativ 1.200 de euro