Bursa a încheiat a treia săptămână consecutivă de scădere

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 13.02.2011

Bursa a scăzut vineri cu 0,97%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost salvată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a crescut în această săptămână numai luni şi miercuri, astfel că raportat la nivelul de la finalul săptămânii trecute indicele general BET-C este cu 0,82% mai jos. Astfel, piaţa a înregistrat a treia săptămână consecutivă de scădere.

Analistul de la Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare întrucât nu mai au încredere în promisiunile guvernanţilor şi aşteaptă lucruri concrete pentru a reintra în piaţă.

"Bursa nu a dus lipsă de promisiuni din partea autorităţilor statului de-a lungul timpului, însă tergiversarea proiectelor de privatizare a redus încrederea investitorilor. Cele mai elocvente exemple sunt listarea Fondului Proprietatea după 5 ani de la înfiinţare sau, mai recent, amânarea listării Romgaz pentru 2012. Astfel, deşi listarea Fondului Proprietatea a atras atenţia asupra României şi a bursei locale, euforia nu a durat foarte mult", a declarat Dărăbuţ.

Deşi investitorii au un interes redus pentru tranzacţionare, Dărăbuţ consideră că piaţa locală a început să se recoreleze cu bursele externe.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea, doar acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au mai consemnat un rulaj peste 1 milion de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 19,7 milioane lei. Pe piaţa principală, tranzacţiile au însumat 16,6 milioane lei, iar puţin peste 3 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri.

Astfel, titlurile FP au asigurat 78% din lichiditatea bursei, de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).

Rulajul pieţei este cu 26% mai redus decât valoarea cumulată a tranzacţiilor de joi, de 34 milioane lei (8 milioane euro).

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fost efectuată la 0,612 lei, cotaţie în scădere cu 0,73%. Tranzacţiile speciale au fost operate la 0,615 lei, preţ cu 0,24 procente sub referinţă.

"Din păcate am revenit la situaţia din toamna şi iarna trecută, când aşteptam întoarcerea investitorilor străini în piaţă. Cred că mai avem de aşteptat pentru că aceştia nu vor apărea până în momentul în care nu vor fi clare semnalele de ieşire din recesiune. Bursa locală are premise să crească pe termen lung, însă dependenţa de ajutorul statului român scade credibilitatea din partea investitorilor", a conchis Dărăbuţ.

Pe următoarele două poziţii în topul lichidităţii s-au clasat titlurile SIF Oltenia şi SIF Moldova (SIF2), cu transferuri de 1,1 milioane lei şi, respectiv, de 922.000 de lei. Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a coborât cu 1,08%, la 1,375 lei, iar titlurile SIF Moldova au scăzut cu 1,54%, la 1,212 lei.

Acţiunile BRD (BRD) au înregistrat una dintre cele mai vizibile corecţii din piaţă, de 2,7%, şi au ajuns la 13,67 lei. Declinul acestor titluri a venit pe un rulaj de 709.000 de lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau indecis.