FP a pierdut prima luptă la Romgaz

Autor: Andrei Chirileasa 13.02.2011

Tribunalul Sibiu a respins în ianuarie cererea Fondului Proprietatea (FP) privind anularea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor producătorului de gaze Romgaz Mediaş prin care a fost aprobată donaţia de 400 mil. lei (93 mil. euro) către bugetul de stat, potrivit unui raport transmis de FP Bursei de Valori.

În urma acestei donaţii, Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, a pierdut circa 60 mil. lei (14 mil. euro). Guvernul a emis la jumătatea anului trecut o hotărâre prin care obliga cele mai profitabile companii din portofoliul statului (Romgaz, Electrica şi Loteria Română) să doneze anumite sume din profitul pe 2009. Fondul Proprietatea a încercat însă să se opună donaţiei de la Romgaz.

În acest război s-au implicat cele mai mari nume de pe piaţa locală de capital, începând cu Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, şi continuând cu firme de brokeraj şi investitori, care au încercat să le explice reprezentanţilor statului cum donaţia de la Romgaz trimite un mesaj negativ investitorilor străini.

"Este inadmisibil ca Ministerul Economiei, pe lângă faptul că nu se implică în creşterea atractivităţii pieţei de capital din România prin listarea societăţilor cu capital majoritar de stat, alterează iremediabil imaginea Bursei şi descurajează investiţiile în România. Faptul că instanţa a respins cererea iniţiată de Fondul Proprietatea de a anula hotărârea AGA şi implicit donaţia către bugetul de stat creează un precedent periculos pentru toţi acţionarii minoritari: repartizarea unei părţi din profit în mod subiectiv doar către acţionarul majoritar", au explicat reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

Franklin Templeton a anunţat că va continua litigiul împotriva donaţiei de 400 mil. lei prin promovarea căilor de atac, în condiţiile legii. Administratorul FP nu a precizat cu ce casă de avocatură lucrează. De cealaltă parte, Romgaz este consiliată de firma de avocatură Boştină şi Asociaţii.