Băsescu: Mă tem că regina se află printre liderii sindicali

Autor: Mediafax 14.02.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele a explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Sper ca ancheta să ne ducă la astfel de numiri. Eu fac însă o deosebire clară între a da bani să fii numit şi a primi din ce încasează vameşii în fiecare zi. În cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize", a adăugat Băsescu pentru România Liberă.

Întrebat despre faptul că în instanţă au fost declaraţii despre că banii ajungeau la un partid politic şi la o persoană dintr-o instituţie a statului, preşedintele a precizat că această declaraţie a generat şi afirmaţia sa că speră să se ajungă şi la omul politic. "Dar înţeleg că este vorba despre a da bani pentru a fi numit", a menţionat el.

Totodată, preşedintele a precizat că el nu ştie ca partidele să se finanţeze din vămi.

"Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...) Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a mai susţinut Traian Băsescu.