China a depăşit Japonia, ajungând a doua mare putere economică a lumii

Autor: Livadariu Andreea 14.02.2011

China a depăşit Japonia în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, avansând pe locul al doilea după Statele Unite. Detronarea SUA este de aşteptat undeva între 2020 şi 2030. Urcarea pe locul doi în top poate fi privită ca o oficializare a statutului de superputere economică a Chinei, care în ultimii doi ani a profitat de criza economică mondială care a îngenuncheat Occidentul pentru a-şi extinde influenţa în întreaga lume, scrie The Wall Street Journal.

Este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când Japonia pierde statutul de a doua cea mai mare economie din lume, Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2010 fiind estimat la 5.470 de miliarde de dolari (4.049 de miliarde de euro), valoare inferioară celei estimate pentru China, de 5.880 de miliarde de dolari (4.352 de miliarde de euro). Chiar şi aşa, cei doi giganţi asiatici au împreună un PIB inferior celui înregistrat de SUA în 2010, şi anume 14.660 miliarde de dolari (10.852 de miliarde de euro).

Economia Chinei a crescut în ultimul trimestru din 2010 cu 10%, pe când cea a Japoniei a scăzut cu 1,1% în aceeaşi perioadă. Problemele cu care se confruntă Japonia şi care au determinat o creştere economică de doar 3,9% în 2010 constau în scăderea consumului intern, deoarece populaţia îmbătrânită a Japoniei cheltuieşte mai puţin, iar forţa de muncă este relativ scumpă şi inflexibilă.

Motorul economiei mondiale

Avântul economic, PIB-ul crescând în ultimii ani cu rate anuale de peste 10%, a transformat ţara, făcând-o cea mai mare piaţă auto din lume sau cel mai mare consumator de energie.

Toate acestea, în condiţiile în care principalul avantaj al ţării este mâna de lucru ieftină care îi face produsele mult mai competitive pe pieţele externe decât cele ale companiilor din ţările dezvoltate.

China a reuşit de asemenea performanţa de a-şi schimba imaginea de stat comunist sărac în cea a unei superputeri economice bazate pe boom-ul producţiei, expansiunea industriei şi dezvoltarea infrastructurii.

Pe de altă parte, China rămâne una dintre cele mai sărace ţări din punctul de vedere al veniturilor pe cap de locuitor. Conform estimărilor Băncii Mondiale, mai mult de 100 de milioane de chinezi - aproximativ echivalentul populaţiei Japoniei - trăiesc cu numai doi dolari pe zi, iar PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei este de zece ori mai mic decât cel al Japoniei, raportul fiind de 4.500 de dolari la 40.000 de dolari.

Dar boom-ul economic a dus şi la îmbogăţirea rapidă a anumitor categorii sociale, astfel că producătorii de bunuri de lux, de la maşini la bijuterii, se înghesuie să satisfacă cererea tot mai mare venită din China.

Rol important la nivel internaţional

China s-a folosit de rezervele sale valutare imense, de 2.850 mld. dolari, pentru a câştiga influenţă la nivel mondial şi a acordat credite în condiţii avantajoase ţărilor bogate în resurse naturale din Africa sau America Latină. Mai mult, s-a oferit ca garant al stabilităţii monedei euro când a anunţat că vrea să cumpere obligaţiuni ale Greciei şi Portugaliei, ţări aflate pe "lista neagră" a investitorilor.