Poupet, BRD: Reevaluarea garanţiilor imobiliare şi insolvenţa multor companii au umflat provizioanele

Autor: Razvan Voican 14.02.2011

BRD a derulat anul trecut o operaţiune de reevaluare a garanţiilor imobiliare, incluzând întreg portofoliul de credite ipotecare, ceea ce a contribuit la creşterea costului riscului şi implicit la reevaluarea provizioanelor, ceea ce s-a reflectat din punct de vedere tehnic în scăderea profitului net din trimestrul al patrulea până la 27 mil. lei (5,3% din câştigul anual total).

"Am făcut o reevaluare sistematică a garanţiilor ipotecare, conform regulilor BNR, rezultând în general o scădere a valorii acestora. Nu aş putea spune care a fost ajustarea medie pentru că reevaluarea nu s-a făcut într-o manieră generală, ci de la caz la caz, însă cu siguranţă a contribuit la creşterea costului riscului", a declarat Guy Poupet, preşedintele BRD.

El spune că riscul a reprezentat elementul marcant al anului bancar 2010, factori adverşi din economie precum majorarea TVA sau reducerea salariilor din sectorul bugetar reflectându-se în degradarea "puternică" a calităţii portofoliilor de credite acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor, inclusiv pe segmentul creditelor ipotecare, în timp ce sectorul companiilor mari - pe care BRD se declară lider - a rezistat relativ mai bine.

BRD a raportat o creştere a costului net al riscului cu 132 de puncte de bază, până la 458 de puncte, nivel triplu faţă de 2008.

"Creşterea se explică şi prin măsurile tehnice pe care le-am luat, cu caracter excepţional, precum reevaluarea garanţiilor colaterale şi reevaluarea provizioanelor, dar şi prin intrarea în insolvenţă a unor clienţi companii."

În acelaşi timp, Poupet spune că BRD a recurs şi la operaţiuni de "curăţare" a bilanţului prin vânzarea creditelor de retail care au acumulat întârzieri la plată mai mari de un an.

"În mod regulat am vândut credite acordate persoanelor fizice pentru care nu mai aveam speranţă de recuperare, respectiv care au restanţe mai mari de 365 de zile şi care au fost provizionate 100%", a declarat Poupet pentru ZF.

El spune că aceasta este şi una dintre explicaţiile scăderii cu 1% a soldului creditelor comparativ cu nivelul din 2009, trimestrul al IV-lea consemnând o scădere de 1,7%. În acelaşi timp, BRD a raportat o scădere cu 6,6% a angajamentelor extrabilanţiere. Angajamentele totale ale băncii au scăzut de la 44 mld. lei în 2009 la 42,9 mld. lei în 2010.

Cât recuperează BRD dintr-un credit restant vândut unei companii de recuperare de creanţe? "Rata medie de recuperare este de circa 6%. Sigur, aş prefera să fie mai mult, dar asta este piaţa."

Poupet afirmă că aceasta constituie "o formă de curăţare a bilanţului". Cât priveşte oportunitatea ca în sistemul bancar să se recurgă sistematic la operaţiuni de write down sau chiar write off (diminuare/"ştergere" a unor active neperformante din bilanţuri), el spune că acestea sunt decizii care depind de evaluarea fiecărei bănci, în funcţie de situaţia bilanţieră.

Şeful BRD susţine că se simte confortabil cu gradul actual de "curăţenie" al bilanţului băncii. "Nu avem nevoie de măsuri drastice, agresive, pentru a menţine o bună structură bilanţieră." El se aşteaptă la o stabilizare a costului riscului în acest an şi poate chiar la o ameliorare spre sfârşitul lui 2011, cu efect pozitiv asupra rezultatelor băncii.

Am controlat strict cheltuielile în 2010

BRD şi-a redus anul trecut cheltuielile operaţionale cu 6% faţă de 2009, până la 1,4 mld. lei, obţinând o creştere "satisfăcătoare" (de 8,2%) a profitului operaţional brut, până la 2,24 mld. lei.

Cheltuielile pentru investiţii s-au diminuat cu 24%, până la 130 mil. lei (31 mil. euro), principalele destinaţii fiind partea de imobiliare şi infrastructura IT. De cealaltă parte, venitul net bancar a crescut cu 2%, până la 3,68 mld. lei, o cotă de 52% provenind din marja de dobândă, faţă de 47% în 2009, în timp ce comisioanele au adus 36%, faţă de 38% în 2009.

Poupet se declară chiar "foarte satisfăcut" de scăderea raportului cost/venit până la 39% faţă de 42% în 2008 şi 2009. Acest aspect este considerat "impresionant" şi de către analiştii Raiffeisen Capital&Investment, care remarcă pentru trimestrul al patrulea un raport de 42,2% faţă de 43,9% în aceeaşi perioadă din 2009.

În pofida dinamicii slabe a activităţii, BRD şi-a mărit personalul cu 112 angajaţi după o reducere de 363 operată în 2009. "Am recrutat puţin anul trecut, ceea ce arată voinţa noastră de a rămâne activi pe piaţă.

Pe de altă parte, capitalurile proprii au continuat să urce uşor, ajungând la aproape 5 mld. lei (1,2 mld. euro), însă scăderea profitului a dus la diminuarea drastică a rentabilităţii capitalului (ROE), de la 19% în 2009 la 11,9% în 2010.

Urmează un an "de tranziţie"

Şeful BRD afirmă că este dificil de făcut pronosticuri pentru 2011, însă cert este că începutul de an rămâne dificil, iar ieşirea din criză se va realiza progresiv atât în Europa, cât şi în România în particular.

"Estimăm că va fi un an de tranziţie, cu un scenariu de bază de ieşire din criză susţinut de programul cu FMI şi în care rolul sectorului public ar trebui să crească, inclusiv prin proiecte de investiţii în echipamente şi infrastructură." El spune că BRD va continua eforturile de control al cheltuielilor şi al riscului - care nu trebuie relaxat într-un asemenea context dificil.

"Mergem pe un scenariu de ameliorare a conjuncturii economice şi sperăm să putem continua eforturile de creditare şi pentru persoanele fizice, şi pentru companii."

Vom majora capitalul numai din profitul pe 2010

Şeful BRD afirmă că nu vede pentru anul acesta necesitatea unei majorări de capital cu bani noi, însă banca va folosi ca şi în anii trecuţi o parte din profitul realizat în 2010 pentru consolidarea capitalului. "Aşa cum am mai făcut-o, vom integra o parte din rezultat în capital."

Anul trecut, acţionarii BRD au aprobat distribuirea de dividende în limita a numai 25% din profitul de 779 mil. lei obţinut în 2009, faţă de o cotă de 37% alocată din profitul pe 2008, respectiv de 45% din profitul pe 2007.Poupet spune că rămâne ca AGA convocată pentru 18 aprilie să decidă cum anume va arăta politica de dividende din acest an.

Acţiunile BRD înregistrau ieri după amiază o creştere de 1,76%, până la 13,9100 lei, rezultând o capitalizare bursieră de circa 2,28 mld. euro.