Băncile din UE, reglementate de un "cod unic de legi", mai puternic decât influenţa băncilor centrale

Autor: Radu Racu 15.02.2011

Şeful noii autorităţi bancare din Uniunea Europeană avertizează într-un interviu pentru Financial Times că plănuieşte să folosească "adevărata putere" a unui set unic de reglementări la nivelul blocului comunitar pentru impunerea unei supravegheri mai uniforme asupra băncilor, decizie care ar putea slăbi influenţa băncilor centrale din statele UE.

Bancherii se tem că decizia va afecta competitivitatea şi inovaţia din sector.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de Administraţie al Autorităţii Bancare Europene (EBA), afirmă în interviul acordat publicaţiei britanice că efectele crizei financiare au scos în evidenţă slăbiciunile cauzate de lipsa unor eforturi coordonate în supravegherea bancară din Europa.

El afirmă că EBA va trebui să folosească autoritatea în cadrul unei "cărţi de reguli unice" pentru a impune o poziţie mai fermă.

"Persoanele cu experienţă de aici trebuie să înceapă discuţii reale despre politica de administrare, să ia decizii şi să producă schimbări. Cartea unică de reguli este putere reală. Daca vom avea din nou competiţie între normele de supraveghere va fi haos", spune Enria.

Fost secretar general la instituţia care a precedat EBA, Andrea Enria a declarat că a încercat în urmă cu cinci ani să impună băncilor centrale din UE să oblige băncile să-şi majoreze lichidităţile şi să-şi armonizeze legislaţia privind capitalul, măsuri care ar fi putut salva băncile europene de la majoritatea efectelor dezastruoase ale crizei.

Bancheri şi analişti juridici intervievaţi de Financial Times spun că ambiţia lui Enria de a aface o autoritate unică bancară ar putea schimba radical sistemul de norme din sectorul bancar. "În cinci ani s-ar putea să fim nevoiţi să vorbim întâi cu EBA la Bruxelles. FSA (Financial Services Authority - autoritatea bancară din Marea Britanie)", spune directorul unei bănci din Londra