Cum verifică Fiscul condiţiile de încadrare a unei firme ca microîntreprindere

Autor: Razvan Voican 15.02.2011

O firmă nu poate fi încadrată fiscal ca microîntreprindere dacă are activităţi de consultanţă şi management, iar pentru a verifica îndeplinirea acestei condiţii Fiscal va analiza contractele încheiate de firma respectivă şi alte documente care justifică natura veniturilor, potrivit normelor metodologice la Codul fiscal.

Cât priveşte definiţia numărului de salariaţi - de maximum 9, este luat în calcul numărul persoanlor angajate cu contract individual de muncă, indiferent de durata timpului de muncă, înscrise lunar în statele de plată. Sunt numărate şi contractele de muncă suspendate.

Pentru firmele care au un singur angajat, dar care demisionează, se pensionează sau este concediat, condiţia de a avea minimum un angajat se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.

Cursul de schimb luat în calcul la verificarea încadrării în plafonul de 100.000 de euro venituri anuale este cel de la închiderea exerciţiului financiar.

Dacă în cursul anului fiscal o microîntreprindere depăşeşte plafonul, trebuie să înştiinţeze Fiscul printr-o declaraţie de menţiuni, trecând la impozitul pe profit.