Opinie Mircea Sarbu: Presa pe tablete

Autor: Mircea Sarbu 16.02.2011

Dupa ce vreme de aproape 20 de ani presa scrisa si-a vazut audienta erodata de impunerea web-ului, aparitia tabletelor a fost privita ca o uriasa sansa de relansare, de care s-au agatat cu disperare numeroase ziare si reviste.

Sa recapitulam putin. In octombrie 2001, Apple a lansat un player pentru muzica digitala numit iPod. In aprilie 2003 a lansat un magazin online numit iTunes Store, care a inceput sa vanda muzica posesorilor de iPod prin intermediul programului iTunes, care rula doar pe gama Mac. Astfel se naste un asa-numit "ecosistem" controlat de Apple. Apoi iPod-ul a devenit capabil sa afiseze si poze digitale (2005), iar in octombrie 2005 apare primul iPod care poate prezenta video digital.

Tot cam de-atunci iTunes Store incepe se vanda seriale si filme, iar programul iTunes este portat si pe Windows, ceea ce mareste numarul clientilor, dar pastreaza intregul control in mana celor de la Apple, care devin cei mai mari distribuitori de muzica online. Aceasta strategie a schimbat semnificativ industria muzicala.In ianuarie 2007 este lansat iPhone, urmat dupa cateva luni de iPod Touch, iar Apple le echipeaza cu sistemul de operare iOS (derivat din MacOS X). Ecosistemul creste, iar iTunes Store incepe sa vanda si aplicatii pentru iOS. Este publicat un sistem de dezvoltare si baza de aplicatii creste enorm, Apple rezervandu-si rolul de distribuitor si incasand 30% din vanzarile aplicatiilor de la terti.

Dupa cum toata lumea stie, in ianuarie 2010 a fost lansat iPad. Fiind echipata tot cu iOS, tableta a beneficiat din prima clipa de miile de aplicatii pentru iPhone si iPod Touch. Carcotasii l-au confundat cu un soi de laptop fara tastatura si au scapat din vedere faptul ca iPad este un "game changer" poate chiar mai important decat iPhone. Poate ca afirmatia va pare hazardata, insa ma bazez pe faptul ca iPad influenteaza mai multe industrii decat iPhone. De pilda, industria jocurilor, industria filmului (impreuna cu televiziunea) si industria cartii. Desigur, jocuri, filme, seriale si carti sunt suportate si de iPhone..., dar nu se compara cu experienta de pe iPad. CitiĊ£i mai mult despre presa pe tablete pe www.businessmagazin.ro