Veniturile Groupama au coborât la 192 mil. euro

Autor: Ciprian Botea 16.02.2011

Groupama Asigurări şi OTP Garancia, subsidiarele locale ale grupului francez Groupama, au înregistrat în 2010 venituri din primele subscrise de 192 milioane euro, în scădere cu 9% faţă de anul anterior.

Primele încasate din asigurări de proprietăţi şi accidente au scăzut cu 7,6% în 2010, cel mai mare declin fiind înregistrat pe segmentul auto. Vânzările de poliţe Casco au scăzut cu 12,6%, în timp ce pe asigurări de răspundere civilă auto (RCA) afacerile s-au redus cu 19%.

"Scăderea vânzărilor de autovehicule, competiţia puternică pentru stabilirea tarifelor şi anularea în februarie 2010 a contractului pentru asigurarea unei flote de 2.000 de camioane sunt factorii care explică această scădere", subliniază grupul francez în raportul privind rezultatele financiare. Totodată, primele brute subscrise din asigurări de viaţă au scăzut cu 23% din cauza îngheţării creditării, susţin francezii. Afacerile companiei pe segmentul asigurărilor de viaţă au scăzut în condiţiile în care la nivel agregat acest segment a înregistrat o creştere de circa 3% în primele nouă luni. Rata combinată, unul dintre cei mai importanţi indicatori cu care lucrează firmele de asigurări, care arată raportul dintre cheltuielile legate de despăgubiri, rezerve, cele legate de comisioanele agenţilor/brokerilor, administrative şi veniturile aduse de poliţe a scăzut de la 126% la aproape 106%.

Compania a nu a publicat şi datele privind rezultatul net al exerciţiului financiar. În 2009, grupul raportase pierderi de 8 mil. euro din operaţiunile locale, de trei ori mai mici decât în anul anterior. Groupama Asigurări a fost creată în august 2009 prin fuziunea dintre Asiban şi BT Asigurări, iar la jumătatea anului trecut se afla pe locul patru în topul asigurătorilor locali. Francezii au investit peste o jumătate de miliard de euro pentru achiziţii şi lansarea brandului la nivel local.

În mai 2010, a fost transferat la Groupama şi portofoliul OTP Garancia, societate care, spre deosebite de Asiban şi BT Asigurări, a rămas o entitate de sine stătătoare. La sfârşitul anului trecut, francezii au schimbat denumirea companiei preluate în 2007 de la grupul maghiar OTP în Onix Asigurări.