A mai murit un mit: Fondul Proprietatea a scăzut sub 0,6 lei pe Bursă. Unde se va opri declinul?

Autor: Roxana Pricop 16.02.2011

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au spart ieri pragul de 0,6 lei/titlu, atingând cel mai scăzut nivel de la listarea din 25 ianuarie. Profitul de 108 milioane de euro din 2010, dublu faţă de buget, şi anunţul unor dividende de 50 mil. euro nu au reuşit să oprească declinul acţiunilor.



Brokerii spun că investitorii nu au ochi pentru rezultatele financiare şi vând pentru a-şi marca profiturile. Presiunea ridicată la vânzare alături de condiţiile de piaţă puţin favorabile au făcut ca în şedinţa de tranzacţionare de ieri acţiunile Fondului Proprietatea să atingă minimul de 0,59 lei/titlu. În raport cu referinţa de marţi, deprecierea este de peste 1%, dar în raport cu maximul de 0,65 lei/titlu atins în primele zile de tranzacţionare, declinul ajunge până la peste 9%. La un preţ de 0,59 lei, valoarea Fondului pe Bursă este de 8,1 mld. lei, mai mică cu 44% faţă de valoarea portofoliului.

"Din punctul de vedere psihologic, dacă pragul de 0,6 lei este spart, se creează premisele ca acţiunea să scadă în continuare. Pentru a înţelege scăderea preţului trebuie să analizăm conjunctura în care a intrat Fondul la tranzacţionare pe Bursă. Ultimele preţuri înregistrate pe piaţa gri de acţiunile FP au variat între 0,45 lei/ titlu şi 0,5 lei/titlu, iar pentru mulţi preţul de intrare pe Bursă de 0,6020 lei a fost prea ridicat pentra a intra la cumpărare. Reperul anterior de pe piaţa gri a influenţat în mare parte evoluţia acţiunilor pe Bursă şi a făcut ca interesul investitorilor să scadă după primele zile de tranzacţionare", a fost de părere Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

El a adăugat că referinţa de 0,5 lei/titlu a devenit acum mult mai importantă pentru că această valoare va aduce "break even-ul" pentru multe dintre fondurile de investiţii intrate în acţionariatul Fondului în ultimii ani. O scădere a acţiunii sub valoarea de 0,5 lei ar putea aduce pierderi chiar şi investitorilor care au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri şi care în prezent creează o presiune ridicată la vânzare.

Intrate pe "uşa din dos" în acţionariatul Fondului, fondurile străine de investiţii au acumulat pachete importante de acţiuni FP în ultimii ani şi au folosit listarea Fondului drept oportunitate de a-şi marca total sau parţial exituri. Cu cât fondul a intrat mai devreme în acţionariat, cu atât posibilitatea marcării unui profit de trei cifre este mai mare.

Fondul suedez de investiţii East Capital Special Opportunities, cu o participaţie în valoare de 13 mil. euro la Fondul Proprietatea la finele anului trecut, a vândut o treime din deţinere cu un câştig de 200%, potrivit raportului anual de administrare emis de administratorul fondului East Capital.

Rezultatele financiare şi valoarea Fondului, ignorate de vânzători

Spargerea pragului psihologic de 0,6 lei -valoare de referinţă pentru investitori pentru că este primul preţ al acţiunii FP pe Bursă - şi atingerea nivelului minim vin să contrazică rezultatele financiare peste buget raportate anul trecut.

"Există o abundenţă de ordine de vânzare pe acţiunile Fondului, iar vânzătorii nu au ochi pentru rezultatele financiare sau valoarea activelor nete. Cumpărătorii sunt cei care iau decizii în baza analizelor tehnice", a afirmat Rareş Nilaş, directorul general al societăţii de brokeraj BT Securities.

În 2010, Fondul a raportat un profit net de 456,2 milioane de lei (108 mil.euro), cu 130% peste prevederile din bugetul revizuit, însă sub rezultatul raportat anul precedent. Fondul a câştigat cu 37,5% sub rezultatul din 2009, când a raportat un profit de 730 milioane de lei, însă apropiat de rezultatul de 467 milioane de lei din 2008. În 2010, veniturile au fost de 576,6 milioane de lei (137 mil. euro), mai mici cu 56% faţă de anul precedent, când Fondul a încasat peste 220 milioane de euro din vânzarea unor participaţii din portofoliu către compania cehească CEZ.

Anul trecut, principala sursă de venituri pentru Fond au fost veniturile din ajustări pentru pierderea de valoare a activelor şi din provizioane. Mai exact, Fondul şi-a redus din provizioane cu 216,6 milioane lei în 2010, sumă care în anii trecuţi era provizionată pentru pierderea de valoare a investiţiei în Hidroelectrica.