Dezvoltatorii ParkLake Plaza au „tăiat“ 40.000 mp din viitorul mall şi încep lucrările în vară

Autor: Cristi Moga 16.02.2011

Compania irlandeză Caelum Development, controlată de familia Sharkey, a obţinut autorizaţia de construire pentru dezvoltarea mallului ParkLake Plaza de pe terenul fostei baze sportive Spartac din cartierul bucureştean Titan, proiect a cărui construcţie ar urma să înceapă în luna iulie a acestui an.

Mallul nu va mai fi însă cel mai mare din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 110.000 de metri pătraţi, aşa cum a anunţat Caelum în urmă cu trei ani, în prima fază urmând a fi construite spaţii comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 67.000 de metri pătraţi, iar ulterior este prevăzută construirea unei extensii de 12.000 de metri pătraţi.

În aprilie 2008 compania portugheză Sonae Sierra a anunţat că va intra cu irlandezii într-un parteneriat pentru construirea acestui mall, dar în prezent asocierea este pusă sub semnul întrebării.

"Deoarece s-a regândit proiectul şi s-a refăcut designul, momentan se rediscută şi termenii parteneriatului cu Sonae Sierra. Discuţiile nu s-au finalizat, aşa că nu putem oferi mai multe detalii", au precizat pentru ZF reprezentanţii Caelum Development.

Mallul este la ora actuală preînchiriat în proporţie de 35% către Cora, Cinema City, Pure Fitness, Flanco, Douglas şi alţi retaileri, iar finalizarea este programată pentru anul 2013.

Caelum nu a redus doar suprafaţa viitorului mall, ci a renunţat, pe rând, şi la construirea a două blocuri cu 600 de apartamente care erau iniţial prevăzute lângă mall, fapt ce a însemnat o reducere substanţială şi a bugetului de investiţii programat, de la 600 de milioane de euro la 250 de milioane de euro.

Peste 50 de milioane de euro a costat până în prezent doar terenul de 8,2 hectare din apropierea parcului Titan, pe care este prevăzută construirea mallului, dar dezvoltatorii proiectului mai trebuie să convingă şi băncile să acorde o finanţare semnificativă pentru construcţie.

"Pentru fondurile care mai sunt necesare pentru a finaliza proiectul Caelum se află în stadiu de negocieri avansate cu un consorţiu format din trei bănci, care include o bancă românească şi alte două bănci europene", spun reprezentanţii Caelum.

Dezvoltatorii imobiliari au reînceput în ultimele luni să "scoată de la naftalină" proiectele de malluri îngheţate pe perioada crizei, cu gândul la revenirea pe creştere a pieţei de consum, ce le-ar putea aduce suficienţi clienţi pentru spaţiile comerciale nou create. Totodată, banii "îngropaţi" deja în terenuri cumpărate în perioada de boom pot fi recuperaţi doar din profitul unor viitoare proiecte imobiliare, în condiţiile în care preţurile actuale ale terenurilor sunt mult sub nivelul din urmă cu trei-patru ani.

"Ultimii doi ani au fost foarte dificili în România, având în vedere criza financiară şi modificările de pe piaţa imobiliară. (...) În privinţa proiectului nostru, a existat un mare interes din partea retailerilor locali şi internaţionali şi este pozitiv să vedem retaileri renumiţi precum Cora, Leroy Merlin şi H&M extinzându-se în România şi creând noi locuri de muncă şi oportunităţi pentru o mulţime de români", consideră David Sharkey, preşedintele şi unul dintre acţionarii grupului Caelum Development, un investitor cu peste 20 de proprietăţi comerciale, în special în Polonia.