Opinie Dorin Oancea: De ce avem nevoie de "firme de apartament"

Autor: Dorin Oancea 17.02.2011

Una dintre cele mai importante legi din ultima perioada, sau cel putin asa cred eu, a intrat in vigoare. Este vorba de legea care acorda sprijin tinerilor investitori: 10.000 de euro pentru tinerii sub 35 de ani pentru infiintarea de microintreprinderi, unde acestia trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

In cazul in care nu se va risipi in birocratie si indiferenta si uitare, legea poate sa ofere un impuls pentru crearea de noi firme si aparitia de noi locuri de munca, lucruri de care Romania are astazi nevoie mai mult chiar decat un nou acord cu Fondul Monetar International. Romania, din motive diverse si bine intemeiate, nu a fost si nu este nici acum un stat antreprenorial; zona liberei initiative este tangentiala mai degraba cu tunul sau hotia decat cu modelul consacrat, al pornirii unei afaceri pentru confortul si bunastarea insului si familiei sale.

Eu cred ca romanii sunt conditionati sa creada asa, inca din copilarie, din familie sau din scoala. De la peiorativul "firma de apartament" din presa (dar unde altundeva poate incepe o mica afacere? la noi lipseste institutia americana a garajului, de unde a pornit Steve Jobs) la vanatorile de vrajitoare ale fiscului, care trateaza din start antreprenorii drept hoti, sau la retinerea cu care bancile abordeaza problema, nimic nu indeamna posesorul unei idei bune de afaceri sa o puna in aplicare (idee buna de afaceri nu inseamna, in niciun caz, "covrigelul urias" si nici sex-shop-ul, vizibil preferate de intreprinzatori, cel putin dupa cate vad eu in Bucuresti). Si nu sunt multe nici cele in masura sa asigure transmiterea spiritului antreprenorial de la parinti la copii, care sa indemne parintii sa isi modeleze copiii altfel decat niste smecheri descurcareti. CitiĊ£i comentariul integral al lui Dorin Oancea pe www.businessmagazin.ro