Managerul Deutsche Telekom care răspundea de România demisionează cu trei ani înainte de termen

Autor: Adrian Seceleanu 17.02.2011

Guido Kerkhoff pleacă exact înainte ca grupul german să ia o decizie pentru OTE în legătură cu achiziţia sau nu a acţiunilor Romtelecom deţinute de statul român.



Guido Kerkhoff (foto), managerul Deutsche Telekom (DT) care răspundea din anul 2009 de operaţiunile celui mai mare grup european de comunicaţii pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, şi-a anunţat în mod neaşteptat, cu trei ani înainte de încheierea mandatului, decizia de a demisiona.

"Guido Kerkhoff (…) a cerut Consiliului de Supraveghere încheierea contractului său cu trei ani înainte de termenul programat. Comitetul general va recomanda încheierea contractului său la următoarea sa întrunire", a anunţat Deutsche Telekom, confirmând astfel speculaţiile apărute anterior în publicaţia germană Handelsblatt.

El urmează să preia funcţia de director financiar al companiei Thyssen-Krupp AG, cel mai mare producător de oţel din Germania. Grupul german nu a oferit detalii în legătură cu persoana care va prelua atribuţiile deţinute de Kerkhoff.

Angajat al Deutsche Telekom din anul 2002, iniţial la departamentul financiar, Kerkhoff a avut în ultimii ani o ascensiune puternică în ierarhia DT. El a intrat în boardul grupului în martie 2009, preluând conducerea unei divizii nou-formate - în care una dintre responsabilităţile-cheie era reprezentată de coordonarea afacerilor grupului elen OTE din Grecia, România, Albania şi Bulgaria. În aprilie 2010 lui Kerkhoff i s-au dat puteri noi, astfel că el a ajuns să coordoneze un business de miliarde de euro anual. Practic, el răspundea nu doar de businessul OTE, de subsidiarele din Ungaria, Muntenegru, Macedonia, Slovacia şi Croaţia, ci şi de Austria, Olanda, Polonia, Cehia şi de Marea Britanie.

Kerkhoff a fost implicat puternic şi în coordonarea businessului din România - una dintre cele mai mari pieţe în care grupul german a intrat odată cu achiziţia unui pachet de 30% din acţiunile OTE. Managerul DT a evitat apariţiile publice sau interacţiunea cu presa locală, însă a fost activ în coordonarea businessului, având numeroase întâlniri atât cu angajaţii şi managementul companiilor Romtelecom şi Cosmote, cât şi cu oficiali guvernamentali.

De altfel, în întâlnirile managementului DT cu investitorii şi analiştii băncilor de investiţii, Kerkhoff a fost cel care a anunţat obiectivele companiilor OTE din România (să ajungă numărul unu pe TV şi net (dar şi cel care descria în amănunt ce dificilă este piaţa şi în special concurenţa cu compania românească RCS&RDS. "Cei de la RCS&RDS sunt foarte agresivi şi nu au o structură cu mult personal: vânzările sunt realizate în principal de tehnicienii de reţea, pentru că nu au o retea de magazine. Ei îşi fac reţeaua, apoi fac vânzare din uşă în uşă cu tehnicienii de reţea şi vin de pe TV peste pieţele noastre", spunea el în urmă cu mai puţin de un an.

Kerkhoff pleacă într-un moment în care Deutsche Telekom trebuie să ia o decizie-cheie în ceea ce priveşte implicarea sa pe piaţa din România. Deutsche Telekom şi grupul elen OTE ar trebui să transmită luna viitoare guvernului de la Bucureşti dacă au în plan să achiziţioneze pachetul de 46% din acţiuni pe care statul român îl mai deţine la Romtelecom - numărul unu pe telefonie fixă, numărul doi pe internet fix şi al treilea jucător pe piaţa TV din România.

Guido Kerkhoff a reprezentat partea germană la întâlnirile de anul trecut cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor din România, instituţia care gestionează participaţia statului la Romtelecom.

Achiziţia acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom de către grupul elen OTE ar putea fi o afacere bună, însă există încă unele incertitudini în legătură cu această tranzacţie, provocate în special de tarifele mici pentru serviciile telecom din România, declarase Kerkhoff în decembrie 2010, potrivit presei germane. Atât Deutsche Telekom, cât şi grupul OTE îşi vor anunţa săptămâna viitoare rezultatele financiare pe anul 2010, inclusiv pentru piaţa din România.