Bursa de la Bucureşti este pe ultimul loc la obligaţiuni corporatiste

Autor: Adrian Cojocar 17.02.2011

La sfârşitul anului trecut în România erau listate 53 de emisiuni de obligaţiuni aparţinând administraţiilor municipale, mai mult decât dublu faţă de media celorlalte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE).

Singura ţară care se apropie ca număr de obligaţiuni municipale tranzacţionabile este Polonia, cu 40 de astfel de emisiuni, în timp ce la polul opus se află Bulgaria, cu o singură emisiune de acest tip.

Pe de altă parte, în România este o lipsă totală de finanţare a companiilor private autohtone prin intermediul obligaţiunilor corporatiste, arată datele Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE).

Astfel, în prezent sunt listate la Bursă doar două emisiuni de obligaţiuni corporatiste, şi acestea de origine străină, aparţinând unor instituţii financiar-bancare internaţionale, respectiv cea a Băncii Europene de Investiţii lansată în 2007 în valoare de 300 mil. lei şi una a BERD lansată în urmă cu doi ani şi care se ridică la 130 mil. lei.

Celelalte state au pieţe de obligaţiuni corporatiste mult mai dezvoltate, în medie fiind emise în prezent 89 de obligaţiuni în fiecare ţară din ECE cu excepţia României.

"Concurenţa între intermediarii de pe piaţă pentru a acapara o cotă cât mai mare pe segmentul obligaţiunilor municipale a făcut ca unele municipalităţi să se finanţeze prin obligaţiuni mai ieftin şi decât statul. În cazul obligaţiunilor corporatiste riscul era mult prea mare pentru ca intermediarii să garanteze subscrierea cu succes a ofertei", explică Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR.

Specialiştii din piaţă cred că şi educaţia financiară slabă este răspunzătoare pentru faptul că antreprenorii români nu se îndreaptă către astfel de instrumente de finanţare.

"Finanţarea prin obligaţiuni pare un pic mai încurcată şi în România n-a existat niciodată o cultură a obligaţiunilor solidă. Băncile au fost foarte active pe partea de creditare şi au convins corporaţiile să ia credite în loc de obligaţiuni. Au fost şi la noi de-a lungul timpului câteva, cum ar fi la Impact, Banca Transilvania sau din partea firmelor de leasing, dar numai cei care cunosc bine acest instrument", spune Marius Bostan, partener al firmei de consultanţă VMB Partners, care a intermediat peste 40 de emisiuni de obligaţiuni municipale pe plan local.

Promovarea finanţării prin intermediul obligaţiunilor ar trebui să fie realizată de firmele de brokeraj de pe Bursă, care sunt intermediarii acestor operaţiuni, însă brokerii locali au fost foarte puţin activi pe acest segment.

Unul dintre motive este şi faptul că principalele firme de brokeraj autohtone sunt controlate de grupuri financiare care nu au niciun interes să promoveze alte alternative de finanţare pentru companii cu excepţia creditării.

"Ar exista o cerere foarte mare din partea fondurilor de investiţii pentru obligaţiunile emise de blue-chipsurile listate la Bursă, care ar fi tentante să participe cu până la 5% din valoarea activelor la o astfel de emisiune de obligaţiuni. De asemenea, dacă s-ar lista obligaţiunile municipiului Bucureşti, cred că ar avea foarte mare succes pe Bursă", consideră Valentin Ionescu, directorul general al BVB.