Capodoperele nu se ascund niciodată/ de Remus Andrei Ion

Ziarul Financiar 17.02.2011

Cum ar arăta piaţa de artă fără liderii Alis (prima casă de licitaţii), Goldart (primul loc unde s-au promovat lucrările artiştilor în viaţă) şi Artmark (cea mai promovată şi bogată casă de licitaţii din România)?

Colecţionarii sunt primii care s-ar descurca. Apoi negustorii. Într-o listă cu 50 de tranzacţii de pe piaţă considerate recorduri de autor în 2010, apar şi alte case de licitaţii-galerii în afara celor trei lideri: Căluşari, Quadro, Colors Art. În plus, colecţionarii îşi caută "prada" şi la Monavissa sau AraArt. Există case de licitaţii de artă şi la Oradea, şi la Cluj. Pallady, Baba, Tonitza sau Petraşcu se vând şi în alte colţuri ale ţării, nu doar în centrul Capitalei. Iar tranzacţii spectaculoase pot avea loc oricunde există colecţionari interesaţi.
George Catargi, de exemplu, are două vânzări spectaculoase pe aceeaşi temă, la Alis şi la AraArt, la o distanţă de şase ani! "Privind la vitrine" şi "Vagabonzii" sunt lucrări-surori. Doi adolescenţi surprinşi din spate privesc printr-o vitrină... În 2004, prima varinată a lucrării, "Privind la vitrine", ulei pe placaj, de dimensiuni mici, 20 x 16 cm, se vindea la Alis cu 60.000.000 de lei vechi. Dar licitaţia pornise de la doar 11.550.000 lei vechi. O compoziţie asemănătoare s-a licitat recent şi la AraArt: "Vagabonzii", ulei pe pânză lipită pe carton, de dimensiuni ceva mai mari, 61 x 82, s-a adjudecat cu 27.000 lei după ce s-a pornit de la 6.800 lei.
La aceeaşi licitaţie s-au mai cumpărat desene de Ciucurencu (1.500 lei), Baba (3.200 lei), picturi de Ghiaţă, Spiru Chintilă, Vasile Grigore, Cheller, Mutzner etc. Printre superlativele acelei licitaţii s-au numărat Aurel Ciupe, "Peisaj", un ulei licitat de la 2.500 la 6.500 lei, sau Iosif Steurer, "Asfinţit", piesă care aproape că şi-a dublat preţul, un caz excepţional, la 11.000 lei . Liderul licitaţiei a fost Ion Ţuculescu - "Mongolul", o lucrare care a fost şi în oferta altor case de licitaţii, iar acum s-a cumpărat cu 76.000 de lei plus taxe.
Monavissa, cu licitaţii ocazionale, are din când în când în oferte şi vinde picturile lui Mihai Sârbulescu. Cea mai recentă piesă din ofertă a fost "Peisaj de toamnă", adjudecat cu 2.400 lei.
"Liga mică", dacă s-ar putea spune aşa, de pe piaţa de artă are în palmares cel mai scump Maxy, "Trei muzicieni", licitat la Oradea (110.000 euro la Căluşari), cel mai scump Perahim (Colors Art, care promovează pe linia Bucureşti-Paris lucrări de avangardă) şi o listă cu artişti transilvăneni promovaţi exclusiv la Cluj prin Quadro. Toate aceste galerii-case de licitaţii au şi pagini de internet active.
Ocolind linia prea aşteptată a "capodoperelor" consacrate, merită promovată licitarea la Alis a unei lucrări de Georgeta Năpăruş, la Goldart a trei lucrări în cheie postimpresionistă: Mutzner - "Pe terasă la Balcic", Michaela Eleutheriade - "Sat de munte" şi Ipolit Strâmbu - "Interior în casa artistului". Artmark are o licitaţie cu patru titluri sau patru licitaţii în aceeaşi seară, unde debutează şi oferte de vinuri de colecţie şi artă decorativă.
Artalicitata.blogspot.com