National Bank of Greece a făcut o ofertă de preluare a Alpha Bank. Dacă ar fi achiziţionată, în România s-ar forma a treia bancă ca mărime de pe piaţă

Autor: Dumitrescu Anca 18.02.2011

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de credit din Grecia, a lansat o ofertă de preluare a Alpha Bank, a treia ca mărime din ţara respectivă, printr-o tranzacţie sub formă de acţiuni, informează Mediafax Business.

Potrivit propunerii, acţionarii Alpha ar urma să primească opt noi acţiuni NBG pentru fiecare 11 acţiuni Alpha. Oferta corespunde unei rate de schimb de 0,727 acţiuni NBG pentru o acţiune Alpha, potrivit unui comunicat al NBG transmis bursei din Atena.

Ce schimbări a produs al doilea an de recesiune în ierarhia băncilor

Oferta este cu 23,4% peste preţul înregistrat de acţiunile Alpha la închiderea tranzacţiilor de joi, ziua anterioară propunerii.

În baza acestei ratei de schimb, acţionarii NBG vor deţine 71% din noul grup, cei ai Alpha Bank 29%, în timp ce participaţia directă a statului elen va fi de 0,9%, iar a fondul public de pensii 12%.

Grupul va beneficia de îmbunătăţirea diversificării veniturilor, o volatilitate mai scăzută a profitului şi un potenţial semnificativ de economii, prin combinarea reţelelor.

Banca se va situa totodată pe o poziţie favorabilă pentru a profita de perspectivele de dezvoltare din regiune, unde este aşteptată în curând redresarea economică.

Banca va fi una dintre cele mai bine capitalizate instituţii elene din Europa şi cu cea mai bună rată de adecvare a capitalului în Grecia.

În România, Alpha Bank este a şasea bancă ca mărime, cu o cotă de piaţă după active de 6,24%, în timp ce Banca Românească, deţinută de NBG este a 12-a bancă după active, cota de piaţă ridicându-se la 2,24%. O unire a celor două bănci ar duce la formarea unei bănci cu o cotă de piaţă de 8,4%, aceasta intrând astfel pe locul trei în topul băncilor.