Cum ajungi dintr-un mic vânzător de cafea cea mai vânată companie de pe bursă când te pândesc Coca Cola şi Nestle

Autor: Radu Racu 19.02.2011

O companie americană care vinde cafea a devenit cea mai valoroasă ţintă de pe bursă, după ce dezvoltarea spectaculoasă pe care a avut-o în ultimii ani a atras interesul unui parteneriat din partea celebrului lanţ Starbucks, precum şi speculaţii privind preluarea de către Coca-Cola şi Nestle, scrie Bloomberg.

Green Mountain Coffee Roasters a crescut atât de repede încât nu se compară cu nimic din ce este acum pe Wall Street. Valoarea de piaţă a companiei este în prezent de circa 5,8 miliarde de dolari, de 295 de ori mai mare decât valoarea cash flow-ului ("Flux de numerar" - noţiune contabilă tipic anglo-saxonă, care nu se regăseşte în terminologia contabilă românească. "Cash flow" reprezintă diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei firme, pe o anumita perioada de timp, fiind un indicator extrem de important pentru investitori - n.red.). Nicio altă companie din indicele Stadard&Poor's 500 sau Midcap 400 nu a avut un nivel atât de ridicat de tranzacţionare în ultimele 12 luni, conform Bloomberg.

Green Mountain Coffee Roasters vinde aparatele de cafea Keurig, dispozitive similare cu "espressoarele" europene care macină pe loc boabele şi prepară cantitatea nesară pentru o ceaşcă. A devenit celebră cu brandul K-cup.

"Se pare că oamenii nu se mai satură de cafea. Piaţa se mai lasă dusă de val uneori cu valori ridicate de creştere", spune John Carey, managerul unui fond de investiţii din Boston, cu active de 250 de miliarde de dolari.

Green Mountain Coffee Roasters şi-a majorat veniturile cu 73% anul trecut, şi a fost evaluată comparativ cu vânzările peste circa 80% din companiile americane, conform datelor analizate de Bloomberg.

"Compania şi-a atins pragul maxim de dezvoltare. Acum are nevoie de un frate mai mare să intervină", afirmă şi Keith Springer, un consultant financiar, comentând pe marginea unor speculaţii legate de un parteneriat cu Starbucks.

Mitchell Pinheiro, analist financiar la Janney Montgomery în Philadelphia spune că firma valorează chiar mai mult iar Coca Cola şi grupul elveţian Nestle ar avea banii necesari pentru o achiziţie. El evaluează Green Mountain Coffee Roasters la 9 miliarde de dolari, cu 56% mai mult decât valoarea actuală de piaţă.