WSJ: Alpha Bank a respins propunerea de preluare făcută de NBG; oferta ar putea fi îmbunătăţită

Autor: Bogdan Cojocaru 20.02.2011

Instituţia de credit elenă Alpha Bank a respins oferta de preluare făcută de National Bank of Greece (NBG), însă aceasta ar putea fi îmbunătăţită, dar nu la nivelul cerut de Alpha, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal (WSJ).

NBG a anunţat vineri o ofertă pentru preluarea Alpha Bank sub forma unui schimb de acţiuni. Acţionarii Alpha ar fi urmat să primească opt noi titluri NBG pentru fiecare 11 acţiuni proprii.
Board-ul Alpha a respins în unanimitate oferta. Banca motivează decizia prin incertitudinile prezente în mediul economic şi caracterizează termenii afacerii ca fiind nefavorabili acţionarilor.

Respingerea propunerii este considerată de analişti ca o manevră pentru forţarea unei oferte mai bune.

"Alpha cere un beneficiu de 50%, de aproape două ori mai mare decât cel prevăzut de ofertă, condiţie nemaiîntâlnită în Europa", au declarat sursele.

Unii analişti apreciază că Alpha va trebui în curând să strângă capital suplimentar de peste un miliard de euro de pe pieţe, după ce ale bănci au recurs la măsuri asemănătoare. O preluare de către NBG, care prezintă o situaţie financiară mai solidă, ar reduce nevoia băncii de capital nou.

"O astfel de afacere a fost luată în considerare de patru ori în ultimii zece ani deoarece ambele instituţii de credit au o cultură a conservatorismului, iar din punct de vedere al afacerilor, o preluare ar avea sens deoarece băncile au reţele complementare", a declarat o sursă apropiată celor două companii.

Guvernul elen şi banca centrală au îndemnat băncile locale să recurgă la fuziuni pentru a se consolida.