Cum luptă vameşii împotriva contrabandei cu ţigări: la fiecare ţigară confiscată la graniţă, 50 scapă de control şi ajung pe piaţă

Autor: Victor Rotariu 20.02.2011

În fiecare zi a anului 2010, câte două camioane pline cu ţigări de contrabandă au scăpat de controlul vămilor. În total, au fost scăpate circa 740 de camioane pe an.

Calculele gândul au pornit de la câteva date oficiale: volumul de ţigări de contrabandă care a intrat în ţară (care, potrivit reprezentanţilor industriei de tutun, se ridică la 7,4 miliarde de ţigarete) şi volumul de ţigări confiscate în vămi de autorităţi (145 de milioane de ţigarete).

Cum un camion poate încărca circa 1.000 de baxuri (fiecare a câte 10.000 de ţigarete), rezultă că, prespunând că toată contrabanda ar fi fost făcută doar pe această cale, în fiecare zi câte două camioane pline cu ţigări de contrabandă au scăpat de controlul vămilor, respectiv 740 de camioane pe an.

În 2010, în vămi au fost confiscate doar 145 de milioane de ţigarete. Astfel, la un calcul simplu, rezultă că pentru fiecare ţigaretă de contrabandă confiscată, alte 50 de ţigarete au scăpat de controlul din vămi. Rezultă că autorităţile responsabile de securitatea vămilor au reuşit să confişte doar 2% din totalul ţigaretelor de contrabandă.

Contrabanda cu ţigări aduce anual un prejudiciu de circa un miliard de euro, conform estimărilor oficialilor industriei de profil din România. Citiţi mai mult despre cum luptă vameşii împotriva contrabandei cu ţigări pe www.gandul.info