SIF-urile şi FP au crescut pentru prima dată în ultimele opt şedinţe

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 20.02.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut vineri cu 0,82%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au câştigat 2,67%, după ce în precedentele şapte şedinţe au scăzut cumulat cu 7,9%.

În prima oră a şedinţei, oferta de titluri FP a depăşit cererea de peste două ori, astfel că preţul acestor acţiuni a scăzut cu 3%. Ulterior, presiunea la vânzare s-a diminuat, odată cu realizarea a patru tranzacţii negociate în valoare de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).

"Un vânzător mare a pus presiune pe vânzare în ultimele şedinţe, iar vineri acesta a terminat ce avea de vândut. Acest lucru se vede din volumele destul de mari din deal-uri, dar şi cele de pe spot (piaţa principală - n.r.)", a declarat Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al Rombell Securities. Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,595 lei, preţ cu 2,67% peste referinţă. Transferurile de pe piaţa principală au însumat 28,35 milioane lei (6,6 milioane euro). Cumulat cu deal-urile, acţiunile FP au avut un rulaj total de 53,61 milioane lei (12,6 milioane euro).

Tod crede că preţul acţiunilor FP ar putea reveni uşor peste pragul psihologic de 0,6 lei/titlu, după ce presiunea la vânzare s-a redus.

"Totuşi, încă sunt multe acţiuni distribuite în piaţă la preţuri mici, iar pentru ca titlurile să crească mai mult cred că este nevoie de intrarea la cumpărare a unui jucător mare", a adăugat brokerul.

Spre deosebire de titlurile FP, restul acţiunilor din piaţă au înregistrat variaţii uşoare, însă pe volume foarte reduse de tranzacţionare.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în medie cu 0,7% mai mari, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 2,1% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, titlurile companiilor din sectorul energetic, urmărite de indicele BET-NG, au urcat în medie cu 1,08%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a închis cu 1,12% peste nivelul de joi.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 60,85 milioane lei ( 14,3 milioane euro), a fost cu 40% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro).

În top trei cele mai tranzacţionate titluri de la BVB s-au clasat, după Fondul Proprietatea, acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5), însă valoarea transferurilor abia a depăşit un milion de lei.

Ultima tranzacţie cu titlurile băncii s-a încheiat la un preţ de 1,403 lei, cu 0,36% peste referinţă, iar cotaţia societăţii de investiţii a crescut cu 1,72%, la 1,337 lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 484.000 lei, sumă de peste zece ori mai redusă decât rulajul de joi, de 5,2 milioane lei.

Acţiunile Argus Constanţa (UARG) au înregistrat cea mai mare lichiditate de pe acest segment, de 179.000 lei. Ultimul schimb cu aceste titluri a fost perfectat la 2,1 lei, preţ similar cu cel de referinţă.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau evoluţii mixte.